Ημέρες τρόμου που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, βιώνει ξανά η περιοχή της Μέσης Ανατολής με τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης να κλιμακώνονται και την ανάφλεξη στην περιοχή να βρίσκεται πλέον στην κορύφωσή της με άγνωστο το εάν και πότε θα είναι εφικτή η αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ. «Είναι ένα θέαμα που δεν έχουμε συνηθίσει. Η ελληνική διπλωματία να μπορεί να κινείται με τέτοια αντανακλαστικά, ακόμη κι όταν οι ελπίδες για μια ουσιαστική διαμεσολάβηση είναι λίγες. Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ είναι μια πραγματικότητα όπου συνήθως έχουμε κάποιου είδους αποκλιμάκωση αν η μια πλευρά είχε πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους της ή η άλλη πλευρά είναι εξουθενωμένη. Εξαιρετική σημασία έχει η προσπάθεια της Ελλάδας, μετά από ένα συντονισμό με τις χώρες της περιοχής αλλιώς δεν θα ήταν αδύνατη μια τέτοια επίσκεψη. Οι ελπίδες είναι λίγες αλλά είναι μια προσπάθεια που εκτιμάται από όλους. Καλό θα ήταν να έχει όντως αποτελέσματα αλλά είναι τέτοιες οι συνθήκες που πολύ δύσκολα θα δούμε άμεσα αποτελέσματα». 

Ο κ. Υφαντής τόνισε πως δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος παρόλο που υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται με την εξαίρεση της Τουρκίας. «Η Αίγυπτος προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να επιτύχει μια εκεχειρία, η Ελλάδα μπορεί να συνομιλεί με όλους τους παίκτες στην περιοχή και φυσικά το χθεσινό τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου που είναι ο μόνος που θα μπορούσε να πείσει το Ισραήλ αντιδρά με μεγαλύτερη αναλογικότητα στην απειλή που βιώνει. Δεν περιμένω κάτι ουσιαστικό τα επόμενο 24ωρα, η Χαμάς δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει αλλά φαίνεται να επιδιώκει την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Δύσκολα θα δούμε βήματα αποκλιμάκωσης».