Μενεγάκης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Οι νοσηλεύτριες που νόσησαν από κορωνοϊό δεν αρνήθηκαν να εμβολιαστούν

Πρέπει να διαβάσετε

Διευκρινήσεις έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Μανώλης Μενεγάκης, για τα επτά κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν στην Αιματολογική Κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως τόνισε ο κ. Μενεγάκης, τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν και τα τελευταία ενώ πλέον η Κλινική δεν δέχεται ασθενείς. «Αυτός είναι ένας δείκτης του πόσο διαδεδομένος είναι ο κορωνοϊός και πόσο διάσπαρτος είναι στην ενδοχώρα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και να ιχνηλατηθεί με αποτέλεσμα να φτάνουν και μέσα στο νοσοκομείο. Κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί, γίνεται η εισαγωγή και όταν προκύψει κάτι παραπάνω βρίσκονται θετικοί».

Ωστόσο, πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο κάποιος ασθενής υποβάλλεται είτε σε rapid test, είτε σε PCR. «Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ο ασθενής ή ο συνοδός έχει έρθει -σε μικρό χρονικό διάστημα- σε επαφή με κάποιον που ήταν θετικός, δεν θα το δείξουν τα αποτελέσματα. Γι΄αυτό υπάρχουν πολλά τέτοιου είδους κρούσματα».  

Σύμφωνα με τον κ. Μενεγάκη, αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, καθώς τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα να μην το γνωρίζουν εάν δεν κάνουν το τεστ. «Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν υπακούν. Κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στην ενδοχώρα και είναι φυσικό ότι θα υπάρχει μεγάλη διασπορά». 

Ο κ. Μενεγάκης αναφέρθηκε σε περιστατικά που έχουν σημειωθεί μέσα στο νοσοκομείο, λέγοντας πως υπάρχουν πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα και όταν κάποιος εργαζόμενος τους ζητήσει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, εκείνοι αντιδρούν άσχημα. 

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου τόνισε πως τα μέτρα που ελήφθησαν για τους συνοδούς των ασθενών, ήταν κάτι που έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ και αρκετό καιρό. «Είναι μεγάλη πληγή, με την έννοια ότι αν μπαίνει στο νοσοκομείο ένας μεγάλος αριθμός συνοδών δεν έχεις εικόνα τι κατάσταση δημιουργείται. Εμάς, επειδή είναι παλιά τα κτίρια, δεν είναι δυνατόν με την ασφάλεια του νοσοκομείου να κλείσουν ή να ελέγχονται όλες οι πύλες. Μάλιστα, πολλές φορές οι συνοδοί παραβιάζουν τις πόρτες για να μπουν μέσα». 

Όπως σημείωσε ο κ. Μενεγάκης, θα πρέπει να υπάρξει και μείωση στα χειρουργεία καθώς θα βοηθήσει πολύ στο να μην βρίσκεται αρκετός κόσμος μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. 

Αναφορικά με τις νοσηλεύτριες που βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό και εργάζονται στην Κλινική, ο κ. Μενεγάκης διευκρίνισε πως δεν εμβολιάστηκαν για ιατρικούς λόγους. «Δεν είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν. Κάποια συνάδελφος ήταν προγραμματισμένη να κάνει το εμβόλιο τις επόμενες ημέρες και για ιατρικούς λόγους, επειδή υπήρχαν κάποια θέματα αλλεργιών, οι γιατροί συνέστησαν να μην γίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο». 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όταν εγκριθούν και τα επόμενα εμβόλια που θα έχουν λιγότερες παρενέργειες, όσοι δεν εμβολιάστηκαν θα αλλάξουν γνώμη και θα προβούν στον εμβολιασμό. «Βλέποντας ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες, τα εμβόλια θα γίνονται όπως της γρίπης. Θα το ζητάμε οι ίδιοι να εμβολιαστούμε». 

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στο Βενιζέλειο παραμένει. Η τρίτη Κλινική που άνοιξε πρόσφατα είναι σε ετοιμότητα να νοσηλεύσει ασθενείς αν χρειαστεί, όμως όπως τόνισε ο κ. Μενεγάκης είναι ένα σενάριο που ελπίζει να μην γίνει πραγματικότητα. 

Από την άλλη, η κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι περιορισμένη ενώ υπήρχαν και μέρες που … θύμιζαν τις παλιές εποχές. «Τις τελευταίες δύο ημέρες έχει λίγο υποχωρήσει η κίνηση, έρχονται πολίτες για πιο σοβαρούς λόγους. Αυτό είναι κάτι που ίσως βοηθήσει την κατάσταση». 

Τέλος, ο κ. Μενεγάκης σημείωσε πως πλέον νοσηλεύονται όλο και πιο μικρές ηλικίες στο νοσοκομείο ενώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν περισσότεροι ηλικιωμένοι ασθενείς. «Τώρα βλέπουμε ότι χτυπάει πιο μικρές ηλικίες. Έχουμε 36χρονους, 40χρονους. Είχαμε επαναπαυτεί για λίγο με αποτέλεσμα να μην προσέχουμε και αυτό το λέω γιατί σε πρώτη φάση είχε μπει στο κόκκινο μόνο ο δήμος Ηρακλείου και όχι ο νομός. Στο Ηράκλειο τηρούν τα μέτρα άλλα επειδή δεν είχαν κλείσει μέχρι πρόσφατα και οι επιχειρήσεις, η καθημερινότητα συνεχιζόταν κανονικά και υπήρχε διασπορά ακόμη και στα σχολεία». 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα