Μενδώνη στο CRETA: Έτοιμο να παραδοθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

Για τον σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού για την Κρήτη, μίλησε μεταξύ άλλων στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η υπουργός Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στο νησί από νωρίς το πρωί της Τρίτης ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία της, ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, θα είναι έτοιμο να παραδοθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. 

Όπως σημείωσε η κα. Μενδώνη, ο πολιτισμός έχει μια τεράστια αναπτυξιακή δυναμική. «Όλο το πολιτιστικό απόθεμα, που στην περίπτωση της Κρήτης είναι εξαιρετικά πλούσιο και με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  – πράγμα που το καθιστά αυτομάτως, ανταγωνιστικό – η λαϊκή παράδοση, η άυλη πολιτισμική κληρονομιά και η σύγχρονη δημιουργία που υπάρχει στο νησί, καθιστά τον πολιτισμό ένα πολύτιμο εργαλείο αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού. Ένα νησί που είναι ένας τουριστικός προορισμός από τους σημαντικότερους της χώρας μας. Ξέρουμε όλοι ότι η ανάδειξη του πολιτισμού, είτε είναι της πολιτισμικής κληρονομιάς είτε της σύγχρονης δημιουργίας, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή και οικονομική δυναμική των τοπικών κοινωνιών καθώς συνδέεται με τον πολιτιστικό τουρισμό» τόνισε η κα. Μενδώνη και πρόσθεσε:

«Όπως προκύπτει από πλήθος μελετών, ο πολιτιστικός τουρισμός αποφέρει περίπου το 40% των εσόδων, του γενικότερου τουρισμού. Ο πολιτισμός, δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ο ίδιος μοχλεύει πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις. Είναι ένας τομέας παραγωγικός και αναπτυξιακός. Γι’ αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός στη σύνθεση και στη δομή των υπουργείο, το υπουργείο Πολιτισμού το κατέταξε στα παραγωγικά υπουργεία».

Η κα. Μενδώνη νωρίτερα την Τρίτη επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς. Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως το μουσείο εξελίσσεται πολύ καλά και η «Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Αυτή τη στιγμή είναι στην τελευταία φάση και είμαι αισιόδοξη ότι τέλος Μαρτίου, το μουσείο θα μπορεί να αποδοθεί στο κοινό».

Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που μετατρέπει πέντε κρατικά μουσεία -μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι: «Το μουσείο Ηρακλείου μέχρι σήμερα είναι μία δημόσια υπηρεσία σε επίπεδο διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί μέσα στο σκληρό κρατικό πυρήνα. Με το να μετατραπεί και να γίνει ΝΠΔΔ ενώ θα κρατήσει τον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα του, δεν θα είναι πλέον αγκιστρωμένο σε προβλήματα γραφειοκρατίας ή σκληρής διοικητικής και οικονομικής κατάστασης. Θα μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του, θα έχει αυτονομία στη Διοίκηση του, θα πρέπει να εντάσσονται οι δράσεις του στην πολιτική που χαράσσει το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα μπορεί να δρα πιο ελεύθερα. Εκτός από τις επιχορηγήσεις, θα μπορεί να διεκδικεί χορηγίες, να μετέχει το ίδιο σε προγράμματα, όλη η λειτουργία του θα είναι πιο εύκολη και γι’ αυτό θα έχει περισσότερα οφέλη και αποτελέσματα για την τοπική οικονομία».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα