Μειώθηκαν οι τιμές των διμερών συμβολαίων με φωτοβολταϊκά κατά το α’ τρίμηνο του 2023

Πρέπει να διαβάσετε

Η χαμηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως και η μερική εξομάλυνση στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν κατά το α’ τρίμηνο σε μείωση των τιμών των διμερών συμβολαίων με φωτοβολταϊκά κατά 4,7%, σύμφωνα με τη LevelTen.

Συγκεκριμένα, η τιμή κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους βρέθηκε στην Ευρώπη στα 73,20 ευρώ/MWh.

“Οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα εξομαλύνονται καθώς οι παραγωγοί στην Ασία ενισχύουν την παραγωγή τους”, δήλωσε στο Montel ο Πλασίντο Όστος, αναλυτής της εταιρείας.

Οι υψηλότερες τιμές στα ΡΡΑ παρατηρήθηκαν στη Βρετανία, ενώ οι χαμηλότερες στην Ισπανία. Στην περίπτωση της Ελλάδας η τιμή βρέθηκε κοντά στα επίπεδα των 65 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τα 70 ευρώ του περασμένου τριμήνου.

76

Στην έκθεση της LevelTen, ο Φρεντερίκο Καρίτα, διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε ότι “η αγορά ΡΡΑ της Ελλάδας είναι μια συναρπαστική επιλογή για τους αγοραστές, ιδίως με βάση την πρόσφατη ρύθμιση που προσφέρει προτεραιότητα στα έργα με ΡΡΑ στις συνδέσεις με το δίκτυο”.

Τέλος, στην περίπτωση των αιολικών, η τιμή των ΡΡΑ αυξήθηκε κατά 35% από το γ’ τρίμηνο του 2022 ως το α’ τρίμηνο του 2023 και ανήλθε σε 106,06 ευρώ/MWh, αν και σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν επαρκείς προσφορές στην αγορά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα