Μεγαλύτερη ανησυχία για τα εγχώρια κρούσματα – Τούντας: Να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους

Πρέπει να διαβάσετε

Αναμενόμενη αλλά δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά και την επανέναρξη του τουρισμού, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, γιατί οι σημερινές διαστάσεις είναι ελεγχόμενες και μπορούν να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα τουλάχιστον μέσα στους επόμενους δύο μήνες», ανέφερε ο κ. Τούντας και συμπλήρωσε: «Αν όμως μας ξεφύγει περισσότερο τότε θα είναι πραγματικά μια δυσάρεστη έκπληξη και πιθανόν να αναγκαστούμε να πάρουμε και πάλι αυστηρά μέτρα».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα θα παίξουν ρόλο τρεις καθοριστικοί παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά στη διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η κρουσμάτων.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Τούντα, είναι εξάλειψη των φαινομένων συνωστισμού. «Πρέπει με κάθε τρόπο η πολιτεία να μην αφήσει να δημιουργείται συνωστισμός σε ανοιχτούς χώρους, είτε πρόκειται για μπαρ, παραλίες, πάρτι ή πανηγύρια», δήλωσε ενώ μετά από λίγο ανακοινώθηκε η απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο τρίτος παράγοντας αφορά στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Πρέπει να ξαναγίνουμε πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων. Κυρίως στο θέμα της μάσκας, που πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε κλειστό χώρο που είμαστε μαζί με άλλα άτομα, εκτός της οικείας μας, αλλά να τηρούμε και τους άλλους δύο βασικούς κανόνες που είναι η τήρηση των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών», ανέφερε ο καθηγητής.

Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος πως αν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να υπάρξουν νέοι περιορισμοί. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα έχουμε πρόβλημα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες με ανοιχτή τη διαδικασία του τουρισμού και χωρίς να έχουμε πρόβλημα εγχώριων περιστατικών», δήλωσε.

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως δεν έχουμε επιπλέον θανάτους παρά το γεγονός ότι έχουμε αύξηση κρουσμάτων. «Αυτό είναι ένα καλό σημάδι», σημείωσε ο κ. Τούντας και εξήγησε πως οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο προσεκτικοί.

«Έχουμε επενδύσει στον τουρισμό»

Ο ίδιος σημείωσε πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τη χώρα. «Έχουμε επενδύσει πάρα πολύ στο να μπορέσει να δουλέψει ο τουρισμός Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Αν μπορέσουμε και κρατήσουμε την επιδημία στα σημερινά επίπεδα, θα μπορέσουμε να λειτουργήσει ο τουρισμός και να έχουμε κάποια οφέλη τα οποία τα έχουμε απόλυτα ανάγκη», σημείωσε ο κ. Τούντας.

Ωστόσο εξήγησε πως αν η κατάσταση «ξεφύγει» από τον έλεγχο, θα υπάρξει ανάσχεση του τουριστικού κύματος. «Θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα με τοπικά lockdown και όλο αυτό θα δημιουργήσει μια αναστάτωση που θα μειώσει κατά πολύ τις όποιες δυνατότητες να κινηθεί ο τουρισμός».

Κρίσιμη η μάχη των επόμενων δύο μηνών – Άγνωστο τι θα γίνει το φθινόπωρο

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής , ανέφερε πως στους επόμενους δύο μήνες δίνεται ιδιαίτερο βάρος, γιατί από το φθινόπωρο «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε εμβόλιο και πιο αποτελεσματικά φάρμακα, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο αυτός ο ιός κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες να εξαφανιστεί όπως εξαφανίστηκαν ο Sars και ο Mers. Άρα αυτό που θέλω να πω είναι ότι η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι η μάχη των επόμενων δύο μηνών και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημείωσε.

Μεγαλύτερη ανησυχία για τα εγχώρια κρούσματα

«Με απασχολούν περισσότερο τα εγχώρια κρούσματα», δήλωσε ο κ. Τούντας και εξήγησε πως σε ότι αφορά τα εισαγόμενα είναι πολύ πιο εύκολος τόσο ο εντοπισμός όσο και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

«Τα εγχώρια κρούσματα, αν αυτά κινούνται σε χώρους ανοιχτών συγκεντρώσεων, εκεί δεν μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές δεν μπορούμε να απομονώσουμε όσους είναι πιθανόν μολυσμένοι», τόνισε ο καθηγήτής.

«Άρα εκεί έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουμε τοπικές εστίες έκρηξης της επιδημίας απ’ ότι στους τουρίστες που μπορούμε να τους παρακολουθούμε και να τους ελέγχουμε», συμπλήρωσε

Τέλος σημείωσε πως η απαγόρευση των πανηγυριών δείχνει πως λαμβάνονται μέτρα στη σωστή κατεύθυνση. «Οτιδήποτε μαζεύει κόσμο σε ανοιχτούς χώρους πρέπει να απαγορευτεί δια ροπάλου», κατέληξε ο κ. Τούντας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα