Μεγάλη Βρετανία – Κίνα: «Θέλουμε μία ρεαλιστική σχέση», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ από το Πεκίνο

Πρέπει να διαβάσετε

Σήμερα (30/08), ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης ΒρετανίαςΤζέιμς Κλέβερλι, ανέφερε ότι το Λονδίνο επιθυμεί να έχει μία ρεαλιστική σχέση με το Πεκίνο, όμως, προειδοποίησε ότι θα παραμείνει ξεκάθαρος ως προς τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες διαφωνούν.

Ο κ. Κλέβερλι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από χρόνια εντάσεων για ζητήματα ασφάλειας, επενδύσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όχι» στην απομόνωση της Κίνας

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς τη συμβολή της. «Είμαστε ξεκάθαροι ως προς τους τομείς όπου έχουμε θεμελιώδεις διαφωνίες με την Κίνα και θίγουμε αυτά τα ζητήματα, όταν υπάρχουν συναντήσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να έχουμε ρεαλιστική και λογική σχέση εργασίας με την Κίνα, λόγω των θεμάτων που μάς επηρεάζουν ανά τον κόσμο. Πρόκειται για σημαντική και μεγάλη χώρα, με επιρροή και επομένως η σχέση με την Κίνα θα είναι αναγκαστικά εξίσου περίπλοκη», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Αντιπρόεδρος της ΚίναςΧαν Τζενγκ, σημείωσε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να σημειώσουν νέα πρόοδο στις σχέσεις τους.

 

 

Πιέσεις για αυστηροποίηση της στάσης του Λονδίνου

Ο Τζέιμς Κλέβερλι αποτελεί τον υψηλότερο Βρετανό αξιωματούχο που επισκέπτεται την ασιατική χώρα, την τελευταία εξαετία. Όμως, τόσο εκείνος, όσο και συνολικά η βρετανική κυβέρνηση, δέχονται πιέσεις από βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, που επιδιώκουν το Λονδίνο να σκληρύνει τη στάση έναντι της Κίνας και να χαρακτηρίσει τη χώρα ως «απειλή για τη βρετανική εθνική ασφάλεια».

Συντηρητικός ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ποιο είναι το «όφελος» του ταξιδιού. «Θα έπρεπε να τηρούμε σθεναρή στάση απέναντι στην Κίνα, αλλά φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίθετο», φέρεται να σχολίασε, μιλώντας στο Reuters. Ακόμη, η επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, η συντηρητική Αλίσια Κέρνς, εξέφρασε την άποψη ότι οι Υπουργοί δεν έχουν συνεκτική στρατηγική ως προς το Πεκίνο. Η Κερνς παρουσίασε έκθεση που επικρίνει την κυβερνητική πολιτική για την Κίνα.

 

ΠηγήNewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα