Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έλαβε σήμερα το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο 67χρονος προέτρεψε τους πολίτες να εμπιστευτούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αφού αρκετές χώρες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω ύποπτης συσχέτισης του με σπάνιες περιπτώσεων θρομβώσεων. Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων του εμβολίου χαμηλού κόστους, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού στη χώρα.

Πριν σηκώσει το μανίκι του για να εμβολιαστεί στο τέλος της καθημερινής συνέντευξης Τύπου, ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει να ενθαρρύνει όλους τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό. «Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες», είπε, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί μελέτες για τα εμβόλια που διεξάγονται παγκοσμίως. Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι θα παρέμενε καθιστός για 20 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου, όπως συνέστησε ένας εργαζόμενος του τομέα υγειονομικής περίθαλψης που του χορήγησε το εμβόλιο σε ζωντανή μετάδοση σε τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν πόνεσε», ανέφερε ο πρόεδρος. «Αυτή τη στιγμή νιώθω πολύ καλά».

Μεξικό: Δεν περιόρισε την χρήση του AstraZeneca

Η ρυθμιστική αρχή υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν σχεδιάζει να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά μελετά πληροφορίες από τη βρετανική συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων.

Η επιτροπή τόνισε ότι θα πρέπει να χορηγείται ένα άλλο εμβόλιο από αυτό της αγγλοσουηδικής εταιρείας σε άτομα κάτω των 30 ετών σε όποιες περιπτώσεις είναι εφικτό.

Το Μεξικό ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στα τέλη του περασμένου έτους και μέχρι τώρα έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου 4 εκατομμύρια άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ενήλικες άνω των 60 ετών, από το συνολικό πληθυσμό 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: iefimerida.gr