Με «λουκέτο» απειλείται το Χαμόγελο του Παιδιού: «Θα φτάσω μέχρι τους Διεθνείς Οργανισμούς» λέει ο Κ. Γιαννόπουλος

Πρέπει να διαβάσετε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο «απειλείται» με λουκέτο, εξαιτίας της νέας υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι υπάρχει ένας άνθρωπος και μάλιστα άνθρωπος που είναι στην Δημόσια Διοίκηση, «γιατί σχεδόν πάντα συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία, τους δημόσιους φορείς, τους θεσμούς, συνεργαζόμαστε πολύ καλά γιατί το Χαμόγελο τους προσφέρει υπηρεσίες, κάθε μέρα. Προσπαθούμε να είμαστε αρωγοί, ερχόμαστε εδώ και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που όχι μόνο έγινε νομοθεσία που δεν έχει καταλάβει κανείς ότι δεν ταράζει τα νερά κάποιων που είναι παράνομοι, γιατί το Χαμόγελο φυσικά δεν έχει παράνομες διαδικασίες, τα πάντα είναι νόμιμα και ποιοτικά. Ταράζει τα νερά πολλών, που θα αποφασίσει μια υφυπουργός να καταργεί τα Δ.Σ. των ιδιωτικών φορέων και να βάζει δικό της συμβούλιο, επειδή έκανε κάτι; Επειδή δεν τήρησε τις οικοδομικές διαδικασίες που έβαλε με την καινούρια διάταξη; Επειδή, επειδή, επειδή… βάζει 100 χιλ. πρόστιμο και μετά ξανά 100 χιλ. και μετά ένα με πέντε χρόνια; Ούτε κακούργοι να ήταν, αν κάνεις κάτι κακό το δικαστήριο έχει τον τρόπο να σε καταδικάσει, αλλά το δικαστήριο όχι μια υφυπουργός».

«Είναι άδικο και το Χαμόγελο πονάει»

Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως ενώ το Χαμόγελο του Παιδιού είναι υπέρ της αποιδρυματοποίησης, της υιοθεσίας και της αναδοχής, απέστειλαν προτάσεις στην κα. Μιχαηλίδου, για το θέμα της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, ώστε να μπουν σε διαβούλευση και αυτές δεν αναρτήθηκαν ποτέ. «Εδώ βλέπουμε κάποιο πρόβλημα, στη συνέχεια φτάσαμε σε σημείο να βγει η διαβούλευση, να βγει η Υπουργική Απόφαση και τα μόνα μεμπτά που υπάρχουν στην διαδικασία αυτή, να είναι τα οικοδομικά. Όπως το έχουμε ξαναπεί, τα οικοδομικά ενός παλιού σπιτιού, που θέλεις να είναι 20 τ.μ. η κουζίνα, 20 τ.μ. το δωμάτιο των παιδιών δεν μπορεί να είναι εκτός, αν το τεντώσεις. Το σπίτι που τελειώνει στο Ηράκλειο, που το φτιάξαμε με προδιαγραφές σπιτιού με το μπάνιο σε κάθε δωμάτιο που επειδή ήταν καινούριο είχαμε την πολυτέλεια, αλλά στα παλιά τα σπίτια, δεν μπορείς να τα τεντώσεις και να κάνεις πράγματα, να βάζεις έξι τουαλέτες. Με αυτό και μόνο δημιούργησε μια κατάσταση περίεργη και φαίνεται ότι το Χαμόγελο είναι το μόνο που έχει πρόβλημα και δεν θέλει ελέγχους, τα λέει αυτά η υφυπουργός και μας κάνει επίθεση, αυτά είναι άδικα και πονούν. Δεν είναι για εμάς μια δουλειά και είναι αυτό που είπε ένας δημοσιογράφος ότι έχουμε έναν ομφάλιο λώρο με την κοινωνία που ενώνει, η κοινωνία έδειξε την αγάπη της αλλά εμάς δεν είναι στο DNA να κάνουμε κόντρες, δεν είμαστε πολιτικός σχεδιασμός να αφήνουμε να κοντραρίζονται οι διάφοροι κομματικοί μηχανισμοί».

Πρόσθεσε δε, πως βλέπει «συνέργειες» που γίνονται ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να επεκταθεί επί του θέματος. «Αυτό που είναι σημαντικό όπως μας λέει ο κ. Μαρκής, Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η κα. Δημητρίου, πρώην Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, όλο αυτό είναι ένα αντισυνταγματικό φιάσκο».

«Θα φτάσω μέχρι τους Διεθνείς Οργανισμούς»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας δεν θεσμοθετήθηκαν και συνεπώς όπως έχει ανακοινωθεί όποιος δεν έχει άδεια κλείνει. «Αυτό που λέει η κα. Μιχαηλίδου, ότι δεν κλείνουμε, δεν την εμπιστευόμαστε και δεν εμπιστευόμαστε κανέναν που θα μας κάνει ρουσφέτι να μας σβήσει την κλήση, γιατί περί αυτού πρόκειται, θα κάνουμε παζάρια για τα τετραγωνικά κλπ.  Γιατί αυτό κάναμε προχθές που συναντηθήκαμε, έκανε παζάρια. Θα πω ότι θέλουμε και ζητάμε αν μας δει ο πρωθυπουργός να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό, ο μόνος που μπορεί να το κάνει, γιατί αν συνεχιστεί η ιστορία θα το πάω το θέμα στους Διεθνείς Οργανισμούς που συνεργαζόμαστε. Ο ΟΗΕ, έκανε αναφορά για την Ελλάδα και μια καλή πρακτική που βρήκε ήταν το Χαμόγελο και τα σπίτια του. Πώς λοιπόν έρχεται κάποιος και λέει ότι έχει πρόβλημα; Μάλιστα, παρουσιάζει το Χαμόγελο σαν προβληματικό που δεν θέλει ελέγχους, πώς ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και τόσοι άλλοι φορείς αλλά και η Βασίλισσα του Βελγίου θα ερχόταν σαν ένα χώρο που είναι ιδρυματικός; Σε ένα φορέα ακατάλληλο; Έψαξαν, μας βρήκαν, έχουμε συνεργασίες με την Ευρώπη. Δεν συμφέρει κανέναν και ειδικότερα το Χαμόγελο, πρέπει να ασχολούμαστε με έργο και όχι με διενέξεις και κόντρες και καταστάσεις τέτοιες».

«Δεν μου έχει μείνει τίποτα άλλο παρά μόνο το Χαμόγελο»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ακούστηκε από ότι το Χαμόγελο του Παιδιού έχει λάβει 26 εκ. ευρώ. «Δεν ξέρει να διαβάζει τι της είπαν, είδαν ένα προηγούμενο ισολογισμό μας, το κράτος μας δίνει περίπου 20 χιλ. ευρώ όχι εκατομμύρια, τα λιγότερα από κάθε άλλο φορέα. Πήρε τον χρόνο που είχαμε την κληρονομιά του Τιτάνια και υπήρχε ένα ποσό για να κάνουμε υποδομές, πράγματα κλπ. πρόσθεσαν το ενεργητικό και φάνηκε ότι είχαμε αυτό το ποσό. Που το βρήκαν; Στους ισολογισμούς μας από τους ορκωτούς ελεγκτές, που το δημοσιοποιούμε, γιατί κανένας άλλος φορέας δεν δημοσιοποιεί τέτοια στοιχεία» και πρόσθεσε:

«Να αποκρύψουμε τι; Ότι πήραμε την κληρονομιά; Είναι μυστικό αυτό; Αφού ελέγχεται από τους ορκωτούς ελεγκτές, τα χρήματα δεν πήγαν στην τσέπη του Γιαννόπουλου και αφήνει αιχμή μήπως φοβάται κάτι ο Γιαννόπουλος; Τόσα χρόνια κατάλαβαν και είδαν ότι δεν μου έχει μείνει τίποτα άλλο εμένα παρά μόνο το Χαμόγελο, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι αφηρημένο. Θέλω να πω ότι μπήκαν σε λάθος δρόμους, ο κόσμος το ξέρει και το καταλαβαίνει. Έγιναν κτίρια, υποδομές από την κληρονομιά που έπρεπε να γίνουν τιμώντας τη μνήμη του ανθρώπου και έχουμε να απολογηθούμε αλλά όχι τότε που πήραμε τα χρήματα, τώρα που φτάσαμε σε ένα σημείο τέτοιο. Βάζουν οι φορείς τον ισολογισμό, τον ελεγμένο από ορκωτούς ελεγκτές στο διαδίκτυο; Όχι, τον βάζουμε εμείς, μυστικό το έχουμε; Δεν είμαστε πολιτικοί να έχουμε κόντρες και αψιμαχίες, αυτοί έχουν μάθει, εγώ δεν μπορώ».

«Δεν θα φύγω από την ζωή αφήνοντας πίσω μια τέτοια κατάσταση»

O κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε πως δεν θα μπει ένα τέλος στην υπόθεση αυτή, δεν βρεθεί μια λύση. «Δεν θα φύγω από την ζωή αφήνοντας πίσω μου ένα Χαμόγελο, κάτω από δαμόκλειο σπάθη, από κάθε κυρία Μιχαηλίδου. Δεν είναι το τώρα μόνο, είναι και το μέλλον. Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποιον που επειδή δεν του άρεσε κάποια κίνηση ή οτιδήποτε άλλο να αλλάζει το Δ.Σ., είναι παράνομο. Αναγκαστικά θα μπούμε και σε δικαστικές διαδικασίες αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς που το έχουμε αυτό, το σπίτι στο Φοίνικα που μας έχει δώσει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το σπίτι στον Καρέα, κανονικά με τα δεδομένα τα οικοδομικά, δεν μπορεί να προχωρήσει και θα πρέπει να το κλείσει. Το κλείνει για το Χαμόγελο του Παιδιού και μπορεί να το ανοίξει σαν κρατικό ίδρυμα, έχουμε πρόβλημα που δεν έχουν για το χώρο τους τίτλους ιδιοκτησίας, είναι το πιο παράλογο πράγμα. Το Χαμόγελο σας φταίει; Τόσα γίνονται γύρω μας, το Χαμόγελο σας φταίει;».

Επεσήμανε πως είναι αδύνατον, να δεχτεί και να αποδεχτεί μια κατάσταση που είναι «ερμαφρόδιτη και μπορεί να βάζει τον κάθε φορέα που αυτή τη στιγμή τους υποσχέθηκε κάτι, γιατί αυτό αισθάνομαι. Μάλιστα, πρέπει να υπάρχει πρόβλημα σε ανώτερα σκαλοπάτια, γιατί τη ρώτησαν κάλεσες το Χαμόγελο στην συνάντηση που έγινε; Και απάντησε όχι!».

«Δεν υποκαθιστούμε το κράτος, είμαστε με το κράτος»

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως διαισθάνεται «μένος για κάτι που γίνεται και γίνεται καλά. «Μένος, γιατί όπως κάποια στιγμή που μιλούσαμε για τις γραμμές όταν μας κάλεσε, τις δικές της γραμμές να μπουν με τις δικές μας. Είναι δυνατόν; Μια γραμμή που δέχεται αυτοκτονικούς ιδεασμούς από παιδιά, και το τελευταίο διάστημα κάθε μέρα προσπαθούμε να δουλέψουμε με τα υπουργεία λόγω bullying κλπ, είναι δυνατόν να μπει με κάποιους ασυντόνιστους, στο ίδιο ταψί; Θέλει να μας αποδυναμώσει γιατί όλες οι υπόθεσεις που έχουν βγει στην επιφάνεια, μέσα υπήρχε το Χαμόγελο του Παιδιού, ο κόσμος μας έχει κάνει κέντρο αναφοράς, όμως δεν υποκαθιστούμε και δεν είμαστε αντί του Κράτους. Είμαστε με το Κράτος, με τους θεσμούς, αυτή είναι η διαφορά που δεν καταλαβαίνει».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα