Κτηματολόγιο

εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά Κτηματογράφησης σε περιοχές της Κρήτης κινητοποιούν την διοίκηση του Κτηματολογίου η οποία απαντά με… απόβαση στην Κρήτη και ειδική ενημερωτική καμπάνια με το σύνθημα «Εδά, κατέεις».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης βρέθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, με αφορμή την έναρξη της ενημερωτικής καμπάνιας που στόχο έχει να αυξηθούν τα ποσοστά κτηματογράφησης στο νησί. «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα πρόγραμμα επικοινωνίας που έχουμε σχεδιάσει με στόχο την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο νησί. Μια πολυμελής ομάδα από το Κτηματολόγιο θα επισκεφθεί για τρεις ημέρες  τους δημάρχους του νομού Ρεθύμνης, στις περιοχές είναι υπό κτηματογράφηση, και θα συναντηθεί και με φορείς του δημοσίου, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες στην κτηματογράφηση να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν για να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά», δήλωσε στο Creta24 o κ. Κοτσώλης.

Ο ίδιος απέδωσε την πολύ χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία, τόσο στις ιδιαιτερότητες που έχει η Κρήτη λόγω χρησικτησίας, δασικών χαρτών κλπ. αλλά και στην ελλιπή ενημέρωση των πολιτών. «Το να δηλώσει κανείς την ιδιοκτησία του στο Κτηματολόγιο είναι κάτι πολύ απλό, πολύ εύκολο. Μπορεί να επισκεφθεί τα γραφεία Κτηματογράφησης της περιοχής του και σε συνεργασία με τους εκεί τοπογράφους να μπορούν να βρουν την ιδιοκτησία τους πάνω στους χάρτες του Κτηματολογίου», ανέφερε ο κ. Κοσώλης τονίζοντας πως, αν και είναι προτιμητέο, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει τοπογραφικό.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης

«Αυτά πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο. Ότι μπορεί να συμμετέχει στην κτηματογράφηση χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία. Και τελικά το να συμμετέχεις στην κτηματογράφηση στην παρούσα -πρώτη- φάση είναι πολύ πιο φθηνό και πιο γρήγορο, γιατί αν προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, τότε γίνεται και πιο πολύπλοκο και πιο ακριβό» τόνισε.

Αναφορικά με τις περιοχές του νησιού όπου είναι ανοιχτή η διαδικασία ο κ. Κοτσώλης ανέφερε πως δεν θα δοθεί παράταση, ωστόσο σημείωσε πως στην πρώτη φάση της κτηματογράφησης οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν την περιουσία τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή προστίμου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ηράκλειο ο κ. Κοτσώλης είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ενώ συναντήθηκε και με την διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος το δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά θέματα που αφορούν στο Κτηματολόγιο με τον κ. Κοτσώλη να δεσμεύεται για την άμεση επίλυσή τους.

Ένα από αυτά αφορά στην προθεσμία διόρθωσης  ων αρχικών κτηματολογικών εγγραφών που λήγει 31 /12 22. «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό διότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας και σε περίπτωση μη παράτασής της έχουμε αμάχητο τεκμήριο του φερόμενου ιδιοκτήτη. Θα χαθούν περιουσίες», δήλωσε ο κ. Λογοθέτης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το πρόβλημα εντείνεται και από τα σοβαρά ζητήματα πολεοδομικής φύσεως που υπάρχουν στην πόλη με τον Δικηγορικό Σύλλογο να έχει ζητήσει παράταση της συγκεκριμένη προθεσμίας.

Αναφορικά με τα λειτουργικά προβλήματα του Κτηματολογικού Γραφείου στο Ηράκλειο ο κ. Λογοθέτης ανέφερε πως θα τρέξουν τάχιστα οι διαδικασίες λειτουργίας του μητρώου δικηγόρων το οποίο θα στελεχώσει την υπηρεσία ώστε να έχουμε έγκαιρη καταχώρηση των πράξεων, ενώ ο κ. Κοσώλης δεσμεύτηκε για την επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνική φύσεως του γραφείου εντός των επόμενων ημερών.