Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Μαξιλάρι» 2 δισ. ευρώ στα δημόσια Ταμεία από τον τουρισμό

Πρέπει να διαβάσετε

«Επένδυση» άμεσης απόδοσης για τα κρατικά ταμεία και τη ρευστότητα στην αγορά αποδεικνύεται και εφέτος ο τουρισμός. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα έσοδα ξεπερνούν τις εισπράξεις – ρεκόρ του 2019. Δηλαδή μπορεί να ξεπεράσουν τα 19 δισ. ευρώ (από αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις 15 δισ.), δημιουργώντας έτσι πρόσθετο «μαξιλάρι»στον προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ για το 2022.

Μεγάλο μέρος της εκτίναξης των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο οφείλεται στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), σημείωσαν άνοδο κατά 2.255 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης κατά 89 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Η τραπεζική αγορά είδε την ίδια τάση τον Οκτώβριο, η οποία συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η θετική συμβολή στην ανάπτυξη σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε άνω του 6% (από 5,3% των αρχικών εκτιμήσεων) για το 2022 εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 400-500 εκατ. ευρώ για φέτος. Την κινητικότητα στην αγορά αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα. Το λιανικό εμπόριο ανακάμπτει, όπως και τα δημόσια έργα που στηρίζουν τις κατασκευές.

Ο πληθωρισμός

Ο τουρισμός τροφοδοτεί μεν τα κρατικά ταμεία, δίνοντας επίσης πόντους στο ελληνικό ΑΕΠ, ενισχύει δε και τις εφεδρείες. Διότι, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στις αυξημένες εισπράξεις του τουρισμού, στα αυξημένα φορο-έσοδα, όπως επίσης και στον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης προκειμένου να τονώσει τις νέες χειμωνιάτικες παρεμβάσεις στήριξης κατά της ακρίβειας. Ρόλο σε αυτό διαδραματίζει φυσικά και ο πληθωρισμός.

Οι ανατιμήσεις έχουν συμβάλει στην αύξηση των έμμεσων φορολογικών εσόδων, όπου έως το τέλος χρόνου εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσουν πλεόνασμα φόρων κοντά 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η υπέρβαση στις εισπράξεις του ΦΠΑ αλλά και των άμεσων φόρων αύξησαν κατά 4,82 δισ. ευρώ τα δημόσια έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά, μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15,6 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται τον Οκτώβριο να ακόμα πιο αυξημένα.

Αυξημένες δαπάνες

Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου προσεγγίζουν τα επίπεδα του ισχυρού 2019, έναντι αναπλήρωσης 50% την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι η βασική κινητήριος δύναμη ήταν η αυξημένη δαπάνη ανά άφιξη. Δηλαδή ήταν κατά 11% υψηλότερα του 2019.

Ομως, σχεδόν τα 2/3 της ανόδου εκτιμάται ότι ήταν αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Οι πωλήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων ευνοήθηκαν περαιτέρω, με τις πωλήσεις 8μήνου να ξεπερνούν εκείνες του 2019 κατά 17%, σε μεγάλο βαθμό λόγω βελτίωσης ποιότητας και διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πηγήtanea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα