«Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την απολογία του που συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.
«Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν με τέτοιους ανέμους» ανέφερε ο κ. Φωστιέρης και επανέλαβε πως η πραγματογνωμοσύνη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς θα έπρεπε να γίνει από περισσότερους πραγματογνώμονες και όχι μόνο έναν.
Άγνοια της έντασης των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούσαν τη συγκεκριμένη ημέρα δήλωσε ο κ. Φωστιέρης και υποστήριξε πως «αν γνωρίζαμε από την προηγούμενη οτι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις για παράδειγμα για τα εναέρια. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο. Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος. Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το που ανοιχτήκανε γύρισαν πίσω. Που να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως με τον αέρα που επικρατούσε τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν με επιτυχία. «Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής. Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τι φωτιά για αυτό «ανοίγουν» οι φωτιές» είπε ο κατηγορούμενος και επικαλέστηκε μαρτυρία κυβερνήτη του Σινούκ που πέταξε εκείνη την ημέρα και ο οποίος είπε ότι «είχε δομικό πρόβλημα στη λειτουργία του ελικοπτέρου, θα διαλυόταν το ελικόπτερο.».
Σε σημείο της απολογίας του εξήγησε πως έγιναν οι ίδιες κινήσεις τόσο για τη φωτιά στην Κινέτα, όσο και για τη φωτιά στο Μάτι και φορτισμένος είπε προς το δικαστήριο:«Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική, αν είναι δυνατόν!».
Απολογούμενος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπήρχαν στο ΠΣ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ χαρακτήρισε τα κανατέρ «ιπτάμενα φέρετρα».«Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτοι τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας…. Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πως επιχειρούμε. Καλώς καθώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια, εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα, τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα! Πετούν στα κόκκινα! Με απλά λόγια…Αυτή είναι η δουλειά μας..Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με έναν ιπτάμενο της πολεμικής αεροπορίας αλλά τα ίδια και εμείς τραβάμε στο πεδίο. Δύο 415 ήταν, δύο 225 και δύο s14. Ας με παρεξηγήσουν δεν με απασχολεί και δεν μιλάω για τους πληγέντες προς Θεού ούτε αδαής ούτε ο άπειρος είμαι! Σηκώνω τα χέρια ψηλά! Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας γι’ αυτο βλέπετε και οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν.».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως καλώς δεν δόθηκε εντολή οργανωμένης απομάκρυνσης αφού δεν υπήρχε οργάνωση και υποδομές για κάτι τέτοιο. «Τον πραγματικό αριθμό για πόσους ήταν στο Μάτι δεν το γνωρίζει κανένας. Ας πούμε 2000 άνθρωποι υπήρχαν. Δεν υπήρχε υποδομή να δεχθεί με ασφάλεια 500 ανθρώπους. Εγώ πάω στην ουσία. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Που τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει φύγετε να πάνε που. Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει. Οδύρεται ο κόσμος και σωστά κάνει. Μέχρι τότε αυτό ήξερε. Είμαι σε όλες τις φωτιές τα τελευταία χρόνια. Όλες ήταν με βόρειοανατολικό άνεμο. Αυτό τους έχει μείνει στο μυαλό…» είπε ο κατηγορούμενος.
Μάλιστα, λίγο αργότερα σχολίασε πως «θα είχαν καεί τουλάχιστον 200 άνθρωποι. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πως θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του και να πει εμείς εισηγηθήκαμε. Δεν μπορείς να τους πει απλά φύγετε».
Σε ερώτηση της έδρας για το αν υπήρχε άλλος τρόπος να απομακρυνθούν οι άνθρωποι στο Μάτι, ο κ. Φωστιέρης επέμεινε πως αυτό δεν ήταν δυνατό.«Κατεβαίνει ένα μέτωπο, αυτό έχει ένα θερμικό φορτίο… Δεν υπάρχει ώρα συγκεκριμένη. Όλα εξετάζονται εκ των υστέρων. Με τι μέσα να μπορέσεις αυτές τις χιλιάδες κόσμου να πεις πήγαινε από εκεί. Το μέτωπο είναι ένα ενιαίο και πήγαινε μία δεξιά, μία αριστερά. Με ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει. Εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει».
Έδινε εντολές ο Τόσκας
Ο κατηγορούμενος ανάφερε πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έπαιρνε εντολές από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο και υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.
Εισαγγελέας: Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;
Κατηγορούμενος: Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προιστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.
Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προιστάμενος δεν δίνει εντολές.
Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;
Εισαγγελέας: Όχι.
Τα «βέλη» του έστρεψε και κατά του λιμενικού εξηγώντας πως η διάσωση στη θάλασσα δεν είναι αρμοδιότητα του πυροσβεστικού σώματος. «Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα λιμενικού όχι του πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα!
Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έσωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό…Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια! Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;» είπε ο κατηγορούμενος.