Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Masdar: Συμμετέχει σε κοινοπραξία που κατασκευάζει μέγα αιολικό πάρκο 10 GW στην Αίγυπτο

Πρέπει να διαβάσετε

Σε μια συμφωνία – ορόσημο για την ενεργειακή της διαφοροποίηση προχώρησε η Αίγυπτος, αφού υπέγραψε με την κοινοπραξία των Masdar, Hassan Allam Utilities και Infinity Power για ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο, ισχύος 10GW.

Η Infinity Power, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αφρικής, μαζί με την Hassan Allam Utilities, μια πλατφόρμα ανάπτυξης και επενδύσεων και τη Masdar, μια από τις κορυφαίες εταιρείες καθαρής ενέργειας, υπέγραψαν Συμφωνία με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση για το χερσαίο αιολικό πάρκο χωρητικότητας 10 GW, με την αξία του έργου να υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία παρέχει στην Κοινοπραξία πρόσβαση σε μια έκταση 3.025 τχλμ που βρίσκεται στο West Suhag και θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αναπτυξιακές μελέτες για την πρόοδο του έργου. Αυτό θα περιλαμβάνει εργασίες μέτρησης πόρων και γεωτεχνικές και τοπογραφικές έρευνες, επιπλέον των περιβαλλοντικών μελετών για την εξασφάλιση ελάχιστων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση

Αυτές οι μελέτες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του έργου και τα ευρήματα θα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο της κατασκευής. Μόλις κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας με δεσμεύσεις για τοπικές προσλήψεις, πρωτοβουλίες κοινοτικής υποστήριξης και προστασία και υποστήριξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Το αιολικό έργο θα παράγει 47.790 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως και θα μειώσει περίπου το 9% των ετήσιων εκπομπών άνθρακα της Αιγύπτου ή 23,8 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Το αιολικό πάρκο θα βοηθήσει επίσης την Αίγυπτο να επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο να προμηθεύεται το 42% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Το αιολικό πάρκο 10 GW θα εξοικονομήσει τη χώρα περίπου 5 δις. δολάρια σε κόστος φυσικού αερίου ετησίως.

Με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου, Moustafa Madbouly και του Υπουργού Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker, η συμφωνία υπεγράφη από τον Mohamed Ismail Mansour, Πρόεδρο της Infinity Power, τον Karim Hefzy, Chief Operating Officer στην Hassan Allam. Utilities και τον Dr. Mohamed Asaad Taher, Senior Manager στη Masdar.

Έργο – ορόσημο

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, «η κοινοπραξία υποστηρίζει την Αίγυπτο να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγχαίρω την ηγεσία της Αιγύπτου για αυτό το σημαντικό ορόσημο, με αυτό που πρόκειται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον πλανήτη. Στα 10 GW, αυτό το έργο ορόσημο αυξάνει τα όρια της καινοτομίας, καθώς εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε στην απελευθέρωση του δυναμικού καθαρής ενέργειας της Αφρικής και στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής της μετάβασης».

Ο Amr Allam, Συνδιευθύνων Σύμβουλος της Hassan Allam Holding, αναφέρθηκε «στη σημαντική κίνηση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την Αίγυπτο. Η υπογραφή της Συμφωνίας Πρόσβασης στη Γη για το έργο αιολικού πάρκου 10 GW μαζί με τους αξιότιμους εταίρους μας, Infinity Power και Masdar, σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή. Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για καθαρή ενέργεια και περιβαλλοντική ευθύνη και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτού του μετασχηματιστικού έργου που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο ενεργειακό τοπίο της χώρας μας και όχι μόνο.

Ο Mohamed Ismail Mansour, Πρόεδρος της Infinity Power δήλωσε, ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που προχωράμε στο επόμενο βήμα της ανάπτυξης του αιολικού μας πάρκου 10 GW στην Αίγυπτο και ανυπομονούμε να δούμε την πρόοδό του. Αυτό το έργο όχι μόνο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη κατά την κατασκευή και τη λειτουργία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ντόπιους και τις επενδύσεις στις τοπικές τους κοινότητες, αλλά ο αντίκτυπος της ενεργειακής ανάκαμψης θα είναι εκπληκτικός».

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα