Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μάργαρης στο Creta: Έργο τομή στην ιστορία του ενεργειακού στην Ευρώπη η διασύνδεση “Κρήτης – Ισραήλ”

Πρέπει να διαβάσετε

Του Σωτήρη Μεταξά

 

Η Κρήτη εξελίσσεται στον X factor του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης και τις επόμενες δεκαετίες θα έχει ρόλο πρωταγωνιστή στη διασύνδεση του ευρωπαϊκού συστήματος με τη Μέση Ανατολή.

Το μεγάλο project της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ωριμάζει και ήδη αναπτύσσεται κατασκευαστικά, γραφειοκρατικά και χρηματοδοτικά το τμήμα που έχει στο επίκεντρο την Κρήτη.

Η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου θα αλλάξει πλήρως το ενεργειακό status quo της Μεσογείου και όπως δήλωσε στην Τηλεόραση Creta ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, πρόκειται για ένα έργο τομή στην ιστορία του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος.

“Η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, με προοπτική επέκτασης στο Ισραήλ, δημιουργεί μία νέα ηλεκτρική λεωφόρο μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Είναι ένα έργο τομή στην ιστορία όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάργαρης.

Η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ παραμένει στον επικαιροποιημένο χάρτη των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που αφορούν σε σημαντικές διασυνοριακές υποδομές οι οποίες συμβάλουν στην ενοποίηση των ενεργειακών δικτύων των χωρών της Ευρώπης.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 657 εκατομμυρίων ευρώ, από την Εκτελεστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον ενώ προχώρησε και η σύσταση της διοικητικής δομής του Great Sea Interconnector, της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή των υποβρύχιων καλωδίων ξεκίνησε ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσει και η μελέτη του βυθού της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου όπου θα ποντισθεί το καλώδιο. Η πόντιση του καλωδίου αναμένεται το 2026, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

“Η υποβρύχια διασύνδεση αποτελείται από 800 χιλιόμετρα καλωδίων και θα φτάσουμε σε βάθος πόντισης τα τρεις χιλιάδες μέτρα. Αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ σε σχέση με τα βάθη πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων και για αυτό το λόγο θα γίνουν ειδικές μελέτες και σχεδιασμός”, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα