Μάουνα Λόα: Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου

Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Μάουνα Λόα της Χαβάης, εξερράγη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Η ροή λάβας περιορίζεται ως επί το πλείστον στην περίμετρο της κορυφής, αλλά οι κάτοικοι έχουν τεθεί σε επιφυλακή και προειδοποιήθηκαν εξ αρχής για τον κίνδυνο πτώσης τέφρας.

Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

Η τελευταία έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη πριν 38 χρόνια.(U.S. Geological Survey via AP)

Αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης το επίπεδο συναγερμού έχει αναβαθμιστεί.

Το Μάουνα Λόα, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, καλύπτει το ήμισυ του Big Island της πολιτείας των ΗΠΑ. Το ηφαίστειο υψώνεται 13.679 πόδια (4.169 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτείνεται σε μια έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά μίλια (5.179 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Στη Χαβάη υπάρχουν συνολικά πέντε ηφαίστεια.(USGS Hawaiian Volcano Observatory via AP)

Σημειώνεται ότι στη Χαβάη υπάρχουν συνολικά πέντε ηφαίστεια. To Μάουνα Λόα έχει ύψος σχεδόν 4.000 μέτρα και ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε αρχίσει να είναι αρκετά δραστήριο, δείχνοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί.

Η τελευταία έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη πριν 38 χρόνια, μεταξύ της 25 Μαρτίου και της 15ης Απριλίου του 1984. Τότε, είχαν προηγηθεί δύο χρόνια έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δεν είχαν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, αλλά είχαν προκληθεί προβλήματα καθώς η λάβα έφραξε δρόμους και προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα