Μάντζος: «Στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει χρώμα – Μόνος δρόμος η εθνική συνεννόηση και συναίνεση

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Συζητώντας τα γεγονότα στη Λέσβο και στα Κύθηρα, ο Δ.Μάντζος εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του κόμματος για τις τραγικές εικόνες, και τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες διάσωσης, τονίζοντας ότι «αυτή οφείλει να είναι η εικόνα των ελληνικών αρχών και του κράτους δικαίου και να κάνει τον γύρο του κόσμου. Πρέπει να αποδειχθεί αφ’ ενός η εργαλειοποίηση από πλευράς Τουρκίας των ανθρώπινων ψυχών, μεταναστών και προσφύγων. Και αφ’ ετέρου να διαλυθεί οποιαδήποτε σκιά πάνω από τη χώρα μας για μεμονωμένες ή μη περιπτώσεις επαναπροωθήσεων ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που οφείλει να τηρεί την ισορροπία μεταξύ της φύλαξης των συνόρων της και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής».

Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνόδου στην Πράγα, ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε την ανάγκη «η Ελλάδα να συνεχίζει να διεθνοποιεί το ζήτημα και να το θέτει, όχι στο πλαίσιο μίας διμερούς διαφοράς, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει άμεσα να λάβει στέρεες πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί η Κυβέρνηση, αφού υπογράμμισε ότι το κυριότερο μέσο απέναντι στον Ερντογάν είναι η εθνική συναίνεση και συνεννόηση, επανέλαβε την ανάγκη «ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επιτέλους, να ανακινήσει στο υψηλότατο επίπεδο το ψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2020 που προκάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εισηγητής ο Νίκος Ανδρουλάκης, για εμπάργκο όπλων. Είναι παρανοϊκό και αντιφατικό οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να εξοπλίζει έναν διεθνή ταραξία,ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.».

Τόνισε εκ νέου, δε, ότι «πρέπει να τελειώσει η χίμαιρα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας και να πάμε σε μία νέα τελωνειακή σύνδεση με αυτοματοποιημένες κυρώσεις κάθε φορά που έχουμε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και η Τουρκία το παραβιάζει διαρκώς είτε στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της, είτε στις εξωτερικές της σχέσεις, με την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και την παραβίαση του δικαίου της θάλασσας, όπως είδαμε με την ανακίνηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου».

«Έχω την τιμή να εκπροσωπώ ένα κόμμα το οποίο πράγματι στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όποτε κλήθηκε. Σε αυτό δεν υπάρχει χρώμα, υπάρχει μόνο μία εθνική γραμμή για να ακολουθήσει κάνεις», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα