Οι αμερικανικές εταιρείες Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι η προστασία που παρέχουν τα αντίστοιχα εμβόλια τους κατά του κορωνοϊού, μπορεί να εξασθενήσει με το πέρασμα του χρόνου. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, η ανακοίνωση αυτή οδηγεί αναπόφευκτα στη σύσταση για χορήγηση τρίτης δόσης.  

«Το δεδομένα που έχουμε προέρχονται από το Ισραήλ, όπου η τρίτη δόση χορηγήθηκε σε περισσότερα από 1.000.000 άτομα. Αυτό γίνεται για να προστατεύσουμε αυτούς τους λίγους, που ακόμα και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, έχουν χαμηλή ανοσία. Επειδή δε μπορούμε να τους βρούμε όμως, τη χορηγούμε σε όλους. Βέβαια δε θα είχαμε τρίτη δόση αν δεν υπήρχε το στέλεχος Δέλτα», τόνισε ο καθηγητής.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο FDA αναμένεται να συζητήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης στην Αμερική, την ερχόμενη Παρασκευή. «Ήδη έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους και αναμένονται εξελίξεις και για την Ελλάδα σύντομα». 

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Μανωλόπουλος σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση που να είναι ομοιογενής σε όλον τον πληθυσμό. «Το ίδιο αναμένεται και από τα εμβόλια. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι κανένα φάρμακο που χρησιμοποιούμε δεν έχει τόση μεγάλη αποτελεσματικότητα όσο αυτά τα εμβόλια». 

Σε ότι έχει να κάνει με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι παρά τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που βλέπουμε, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχαμε τα εμβόλια. «Το ιδανικό θα ήταν να εμβολιαστούμε όλοι. Επειδή αυτό δε συμβαίνει, παραμένει το πρόβλημα, συνεχίζεται η μετάδοση και προκύπτουν μεταλλάξεις», ανέφερε. 

Κλείνοντας, σχολίασε ότι δεν έχουμε ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, ενώ προέβλεψε ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα ημερήσια κρούσματα, αλλά λιγότερους θανάτους και διασωληνωμένους.