Το έργο LIFE NATURA THEMIS είναι ένα πενταετές πρόγραμμα που αφορά στην ποινική δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Η ανάγκη υλοποίησης του έργου αυτού, προέκυψε έπειτα από τη διαπίστωση ότι εισαγγελικές και προανακριτικές αρχές δεν είναι εξοικειωμένες με τις αρμοδιότητες και το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.

«Το 84% σε ερωτηματολόγιο του 2016 είχε απαντήσει ότι τα ΜΜΕ δεν καλύπτουν επαρκώς τα περιβαλλοντικά θέματα», ανέφερε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η συντονίστρια του Παρατηρητηρίου, Μαρία Μανιαδάκη, αναφερόμενη στον τρόπο προσέγγισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων από τα μέσα ενημέρωσης.

«Το 2019 το ποσοστό κυμάνθηκε στο 68% και για τον λόγο αυτό επιχειρήσαμε στοχευμένες δράσεις μέσα από διαλέξεις, σεμινάρια και δράσεις», πρόσθεσε η συντονίστρια του παρατηρητήριου, για να προσθέσει ότι ίσως «υπάρχει μια δυσκολία στην περιβαλλοντική δημοσιογραφία, αφού είναι δύσκολος τομέας που απαιτεί έρευνα και διάβασμα».

Η κα. Μανιαδάκη, υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη της δε θα έπρεπε να υπάρχει εν έτη 2021, το δίλημμα «περιβάλλον ή ανάπτυξη». 

«Πλέον υπάρχουν οι έννοιες της κυκλικής οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης, έννοιες οι οποίες μπορούν να συμβαδίσουν με την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει όλοι να μπούμε στη διαδικασία πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε εργαλεία, καινοτομίες, τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να συμπορευθούν όχι μόνο με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε η κα. Μανιαδάκη.

Οι βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και των παγκόσμιων προβλημάτων, αποδεικνύουν ότι απαιτείται άμεση δράση, ειδάλλως τα προβλήματα θα διογκωθούν στο άμεσο μέλλον.

«Οι πολίτες επιζητούν την ενημέρωση, ωστόσο αυτή δεν είναι εύκολή. Η νομοθεσία είναι πολύπλοκη, τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς και δεν αρκεί μια επιφανειακή ενημέρωση. Ο κόσμος ακόμη δεν έχει κατανοήσει τη σημασία των περιοχών NATURA 2020. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε, αφού δεν έχουμε κατανοήσει βάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος», είπε κλείνοντας η κα. Μανιαδάκη.