Το καλοκαίρι αποτελεί την βασική εποχή του χρόνου, που μπορούμε, αλλά και χρειαζόμαστε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ανοσοενισχυτικά θρεπτικά συστατικά, τόσο για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την έκθεση στον ήλιο, όσο και για να μειώσουμε το οξειδωτικό στρες. Υπάρχουν τροφές, που μπορούν να συμβάλουν στην ευεξία και στη μακροζωία μας, καθώς είναι πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Αντιγήρανση και μακροζωία σε ένα καλοκαιρινό πιάτο
Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν τις βασικές ουσίες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας. Η έκθεσή μας σε στρες, στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σε έντονη άσκηση ή στον καπνό μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες του οργανισμού, δηλαδή να αυξήσει τον αριθμό των ελευθέρων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα πρόωρα σημάδια γήρανσης, αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο νοσηρότητας. Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται σε πολλά φυσικά – κυρίως ωμά τρόφιμα – όπως είναι όλων των ειδών τα μούρα, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
Ιδιαίτερα τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και οι φράουλες αποτελούν από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε φυτοχημικά με αντιοξειδωτική δράση. Εντάξτε τα στην διατροφή σας φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα, για να λαμβάνετε καθημερινά τα φλαβονοειδή και τις ανθοκυανίνες που περιέχουν και δρουν απολύτως ευεργετικά.
Ποιες άλλες τροφές μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας μέσα στο καλοκαίρι για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, επιτυγχάνοντας αντιγήρανση και μακροζωία;
Ελαιόλαδο και αβοκάντο
Αντιοξειδωτική δράση έχει και η βιταμίνη Ε, η οποία είναι λιποδιαλυτή και περιέχεται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδο έχει το πλεονέκτημα ότι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών με αντιοξειδωτική δράση, για αυτό και πάρα πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωσή του με την μακροζωία και με την πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Κόκκινο και λευκό κρασί
Το πιο διάσημο συστατικό του κρασιού είναι η ρεσβερατρόλη, μια φαινόλη που συνδέεται άρρηκτα με τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού. Το κόκκινο κρασί περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη ρεσβερατρόλη από το λευκό, όπως επίσης και τα κόκκινα σταφύλια συγκριτικά με τα ανοιχτόχρωμα. Το πολύ ισχυρό αυτό φυτοχημικό συνδέεται και με την πρόληψη του καρκίνου, για αυτό και ενδείκνυται να προτιμάτε τα κόκκινα σταφύλια.
Ψάρι
Ένα από αυτά τα θρεπτικά τρόφιμα είναι τα ψάρια. Τα περίφημα ωμέγα-3, που περιέχουν, έχουν φυσική αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να καθυστερήσουν τόσο τα εξωτερικά σημάδια της γήρανσης, όσο και να ενισχύσουν το νευρικό σύστημα, την μνήμη και τις γνωσιακές λειτουργίες. Βέβαια, είναι προτιμότερα τα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά, σε σχέση με τα μεγάλα ψάρια που πλέουν σε ωκεανούς. Τα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά δεν έχουν την τάση να συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα, τα οποία μέσω της τροφικής αλυσίδας περνούν στον άνθρωπο. Επιλέξτε τακτικά σαρδέλες ή γαύρο, και αποφύγετε τον σολομό και τον τόνο.
Πιπεριές
Οι πιπεριές θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στα superfoods, καθώς αποτελούν τρόφιμα πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχουν και ιδιαίτερα φυτοχημικά, που σχετίζονται με την μείωση των σημαδιών του γήρατος. Μια ολόκληρη πιπεριά περιέχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τις ημερήσιες ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό για την αναδόμηση του δέρματος, καθώς είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου. Το πλεονέκτημα της πιπεριάς είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την γεύση οποιουδήποτε γεύματος ή σαλάτας, ενώ περιέχει πολύ λίγες θερμίδες, για αυτό και μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός περιέχει κάποια φυτοχημικά, που ενισχύουν την αποβολή βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό. Τα βαρέα μέταλλα, που συσσωρεύονται στο σώμα μας από τους ρύπους του περιβάλλοντος ή από την διατροφή μας, ενδέχεται να επηρεάζουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού και να επιταχύνουν τη γήρανση, εμποδίζοντας τη μακροζωία. Ο μαϊντανός αποτελεί μια από τις λίγες τροφές, που έχουν αυτή την ιδιότητα – συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Αποτελεί ένα τρόφιμο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες C και Α, ενώ, αν καταναλωθεί ως σαλάτα, μπορεί να αποτελέσει μια καλή φυτική πηγή σιδήρου. Τολμήστε να τον χρησιμοποιήσετε αυτούσιο ως σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και ελαιόλαδο, για να συνοδεύσετε ένα γεύμα με ψάρι.
Γαρίδες
Η πρώτη απάντηση του δερματολόγου στην ερώτηση για τις αντιγηραντικές τροφές είναι η πρωτεΐνη. Για την αναδόμηση της επιδερμίδας, εκτός από βιταμίνη C, το βασικό συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός είναι τα αμινοξέα της πρωτεΐνης. Οι γαρίδες έχουν δύο επιπλέον θρεπτικά συστατικά, που καθυστερούν την γήρανση: αποτελούν εξαιρετική πηγή σεληνίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, που υπάρχει κυρίως στα θαλασσινά, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σε αφθονία στην διατροφή μας.
Νερό
Το νερό αποτελεί ένα άκρως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την επιβίωσή μας. Το χρειαζόμαστε καθημερινά, όπως το οξυγόνο. Δεν έχει άμεση επίδραση στην καθυστέρηση των σημαδιών της γήρανσης, αλλά η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων. Όπως συνηθίζει να λέει και ο δερματολόγος: «το νερό είναι πολύ πιο οικονομικό από τα καλλυντικά, για αυτό και αξίζει να το καταναλώνετε σε αφθονία». Δεν είναι μόνο η ενυδάτωση που προσφέρει, αλλά συμβάλλει και στην αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς αποβάλλει τα προϊόντα του μεταβολισμού, που ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται.