Μακρόν: Επίσκεψη στο Καζακστάν – Eνεργειακά και εμπόριο επί τάπητος

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Καζακστάν βρίσκεται σήμερα ο  Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεντρική Ασία η οποία έχει προσελκύσει εκ νέου την προσοχή της Δύσης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Καζακστάν, πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου που έχει ήδη αναδειχθεί σε αντικαταστάτη προμηθευτή αργού πετρελαίου για ευρωπαϊκές χώρες που αποκλείουν τις ρωσικές προμήθειες και σε έναν σημαντικό σύνδεσμο στην νέα σινοευρωπαϊκή εμπορική διαδρομή που παρακάμπτει την Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Αστάνα επειδή αρνήθηκε να συνταχθεί με την Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοτνας ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

«Θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, να υπογραμμίσουμε την δέσμευσή μας στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε αξίες όπως η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η γκρίνια της Μόσχας

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένως εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη διπλωματική δραστηριότητα της Δύσης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση επιχειρεί να απομακρύνει τους «γείτονες, φίλους και συμμάχους» της Ρωσίας.

Το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και έχουν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αποκαλώντας ταυτόχρονα τόσο τη Ρωσία όσο και τις δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, στρατηγικούς εταίρους τους.

Σημαντικός εξαγωγέας ουρανίου το Καζακστάν

Πέρα από το πετρέλαιο, το Καζακστάν είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας ουρανίου και η γαλλική Orano συμμετέχει ήδη σε κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας του Καζακστάν Kazatomprom.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συζητήσουν για την συνεργασία τους στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

«Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την επίσκεψή σας ιστορική, πολύ σημαντική», είπε ο Τοκάγεφ στον Μακρόν.

«Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση την πίεση που πιθανόν να σας ασκούν κάποιοι. Η Γαλλία εκτιμά πολύ την φιλία σας. Ακολουθούμε το μονοπάτι της φιλίας. Αυτό είναι το μονοπάτι για την χώρα σας, η οποία αρνείται να είναι υποτελής οποιασδήποτε δύναμης και επιθυμεί να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις με διάφορες χώρες για το συμφέρον των πολιτών της. Μια τέτοια στρατηγική είναι κοντά στη Γαλλία», σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

«Σεβόμαστε τους φίλους μας … σεβόμαστε την ανεξαρτησία τους. Και αν υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να ηγεμονεύουν ή που είναι απρόβλεπτες, είναι πολύ σημαντικό να έχεις φίλους που λειτουργούν από αυτή την φιλοσοφική θέση», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα