«Έως 60% εκτιμώ την πιθανότητα να έχουμε εμβόλιο έως το τέλος του έτους ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Οξφόρδης οι κλινικές δοκιμές που διενεργούν οι επιστήμονές της θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβρη. Πάντως θεωρώ απίθανο να μην έχουμε ένα εμβόλιο του χρόνου τέτοια εποχή οπότε θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα σχεδόν πλήρη», εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού που καταγράφονται σε διάφορες χώρες είναι αναμενόμενες ενώ σχετικά με τις αντοχές του συστήματός μας για τη διενέργεια ελέγχων στους ξένους επισκέπτες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός να μπορούμε να ελέγχουμε έως και το 60% των αφίξεων, με περαιτέρω αύξηση και μάλιστα σε στοχευμένα άτομα.

Σχετικά με την άποψη πολύ σημαντικού μέρους του πληθυσμού ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε ένα εργαστήριο, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι όσοι το πιστεύουν αυτό, μάλλον έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για το τι μπορεί να κάνει η επιστήμη. «Δεν μπορεί να φτιάξει κάποιος επιστήμονας έναν ιό χωρίς να τον έχει ξαναδεί ποτέ. Αυτό δεν έχει συμβεί και δεν πρόκειται να συμβεί. Η φύση έχει πολλά περισσότερα τέρατα να εξαπολύσει από όσα μπορούμε να φανταστούμε και το έχει αποδείξει στο παρελθόν. Δεν μου κάνει πάντως εντύπωση αυτή η άποψη, πολλές ταινίες έχουν αναπαράξει αυτό το πρότυπο», συμπλήρωσε.