«Η κορύφωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει παρέλθει και βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία εδώ και αρκετές ημέρες», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος συμμετείχε σε μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial Gollege, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε πως η κορύφωση μεταδοτικότητας του ιού στη χώρα μας σημειώθηκε πριν το lockdown της 23ης Μαρτίου.

«Έχουμε περάσει πλέον σε ύφεση, η οποία όμως είναι ευαίσθητη γιατί αν αρθούν τα μέτρα είναι πολύ εύκολο σε δύο με τρεις εβδομάδες να παρουσιάσουμε αριθμούς Ιταλίας ή Ισπανίας», σημείωσε ο καθηγητής.

Μάλιστα τόνισε πως για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων θα πρέπει να δούμε πρώτα τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται, τον αριθμό των «ορφανών» κρουσμάτων να μηδενίζεται και να γίνει έλεγχος στον γενικό πληθυσμό γα να γνωρίζουμε τα επίπεδα ανοσίας.

«Αν τώρα, που υπάρχει ένας ικανός αριθμός μολυσμένων ανθρώπων άρουμε τα μέτρα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης πως τα δεδομένα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι ο ίδιος περίμενε και σημείωσε πως «πολύ σύντομα αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα θα δούμε πλήρη ύφεση της νόσου».

Αναφορικά με τα τεστ επανέλαβε πως αυτά δεν υπάρχει λόγος να γίνονται παρά μόνο στοχευμένα, λέγοντας πως «η στρατηγική που ακολουθείται μέχρι τώρα για τα τεστ έχει αποδώσει τα μέγιστα».

Τέλος ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα να αρθούν σταδιακά και με σχεδιασμό αφού δεν είναι δεδομένο πως το νέο κύμα του ιού θα έρθει το φθινόπωρο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρούμε πως δεν θα δούμε νέο κύμα κορωνοϊού τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Το νέο κύμα θα έρθει όποτε χαλαρώσει η κατάσταση και αυτό θα συμβεί πρώτον γιατί η θερμοκρασία, εφόσον παίζει κάποιο ρόλο στον συγκεκριμένο ιό αυτός είναι ελάχιστος και δεύτερον γιατί ο πληθυσμός δεν έχει αποκτήσει ανοσία», κατέληξε.