Βαρύ παραμένει το κλίμα στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές τόσο για την συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας με τη ρητορική μίσους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν και των γαλλικών προϊόντων, αλλά και με την άρνηση της νηοψίας σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της θέμα της Γαλλίας και στον Μακρόν ενσπείροντας μίσος κατά των γαλλικών προϊόντων αλλά και την άρνηση της νηοψίας σε τουρκικό πλοίο από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της άσκησης «ΕΙΡΗΝΗ».

Βαρύ είναι το κλίμα και στην Αθήνα για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν χτυπά το χέρι στο τραπέζι. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Politco: «Αδυνατώ να καταλάβω τον δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια οικονομική της ισχύ για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούν στο διεθνές δίκαιο». Ωστόσο, όπως μετέδωσε και η ανταποκρίτρια του Open TV και του etnos.gr στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, έχει αρχίσει να παρατηρείται μια μικρή αλλαγή στη στάση του Βερολίνου, αλλά, μένει να αποδειχθεί αν θα αποτυπωθεί και σε επίπεδο δράσεων και πράξεων.

Την ίδια ώρα πάντως «μαγειρεύονται» οι κυρώσεις για την Άγκυρα στην Ευρώπη. Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, η Αθήνα επιμένει στο θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αναλυτές μέσω του OPEN εκτιμούν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στη ρητορική των προκλήσεων την ώρα που η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι Γερμανία και Ιταλία σχεδιάζουν να βάλουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ, από την… πίσω πόρτα.

Πηγή: ethnos.gr