Ξεκίνησαν οι εργασίες στη Λέσβο για τη δημιουργία πρόχειρου καταυλισμού με σκηνές, ώστε να μεταφερθούν οι άστεγοι πρόσφυγες, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια από τις πυρκαγές.

Ως αυτή την ώρα, η Μόρια έχει γίνει ένας υπαίθριος καταυλισμός και οι μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους, σε εκκλησίες, ακόμη και σε νεκροταφεία. Οι εικόνες απόγνωσης και εξαθλίωσης έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εγκατασταθούν ξανά οι μετανάστες, με ασφάλεια, σε σκηνές.

Η περιοχή που βολιδοσκοπείται για την κατασκευή του πρόχειρου καταυλισμού είναι πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο δεν πρόκειται για μόνιμη μετεγκατάσταση των μεταναστών, καθώς όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Μόρια δεν θα είναι πλέον ίδια, εννοώντας ότι δεν θα συνεχιστεί η διαμονή μεταναστών σε παραπήγματα. Πράγματι, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατασκευή κλειστής δομής, παρά τις αντιδράσεις τοπικών αξιωματούχων και μερίδας πολιτών. «Δεν θα γίνει αυτό που λέει ο Μουτζούρης», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Πράγματι, στις αντιδράσεις πρωτοστατεί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος από κοινού με τοπικούς δημάρχους, απαιτεί την έξωση όλων των μεταναστών από το νησί. Σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα παραμείνουν κλειστές σε «ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στη Λέσβο» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση. Παράλληλα και οι υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου θα παραμείνουν κλειστές με απόφαση του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Eurokinissi έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στην περιοχή που έχει επιλεγεί και ήδη μεταφέρονται με ελικόπτερα σκηνές προκειμένου να στηθεί η προσωρινή δομή φιλοξενίας.

Αύρες και ΜΑΤ στη Λέσβο -Ενισχύονται οι δυνάμεις

Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το ΚΥΤ της Μόριας.

Ειδικότερα σήμερα το πρωί, έφτασε στο νησί ένα καράβι με κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά. Όλα τα μέσα αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου βρίσκονται οι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, και πηγές αναφέρουν ότι έφτασαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C130.

Από το πρωί, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές. Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.

 

Πηγή: iefimerida.gr