Μ. Κεφαλογιάννης: Η Ε.Ε καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταγγείλει την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου και την επιχειρούμενη είσοδο του με το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών.  

Η απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ είναι καταπέλτης για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά τόσο στο ζήτημα της επιχειρούμενης αναβάθμισης του ψευδοκράτους όσο και στη «λύση» δύο κρατών που έχει προταθεί από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει στην απάντησή του:

«Σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή για την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου. Κάθε ενέργεια που διευκολύνει ή υποβοηθά καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»

Και καταλήγει:

«Η ΕΕ εξακολουθεί να πορεύεται με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει των θεμελιωδών αρχών και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα