Λυρίδες, τα πεφταστέρια της Άνοιξης – Πότε, πού και πώς θα τα δείτε

Πρέπει να διαβάσετε

Οι διάττοντες αστέρες είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του νυχτερινού ουρανού παρά την εξαιρετικά μικρή διάρκεια τους.

Κάθε παρατηρητής του έναστρου ουρανού οποιαδήποτε ανέφελη νύχτα κι αν επιλέξει για τις αστρονομικές του περιηγήσεις θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τουλάχιστον δύο ή τρία πεφταστέρια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες νύχτες που παρατηρείται έντονη δραστηριότητα εμφάνισης διαττόντων αστέρων. Η δραστηριότητα αυτή είναι γνωστή ως βροχή διαττόντων αστέρων ή μετεώρων και ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζονται πολλοί κατά τη διάρκεια την νύχτας.

Η πιο γνωστή ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων είναι οι Περσείδες, η οποία συμβαίνει το καλοκαίρι και κορυφώνεται τη νύχτα της 12ης προς την 13η Αυγούστου. Μία όμως εξίσου εντυπωσιακή βροχή μετεώρων είναι και οι Λυρίδες.

Οι Λυρίδες εμφανίζονται κάθε χρόνο από τις 15 έως τις 26 Απριλίου με κορύφωση της νύχτα της 22ας Απριλίου. Έχουν πάρει το όνομα τους από τον αστερισμό της Λύρας στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους. Ακτινοβόλο σημείο είναι το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνεται να προέρχονται οι διάττοντες αστέρες και ακτινικά να διασχίζουν την ουράνια σφαίρα.

Οι διάττοντες είναι πολύ μικρά αντικείμενα μεγέθους της τάξης από μερικά χιλιοστά έως λίγα μέτρα. Εισέρχονται με ταχύτητα της τάξης των 50 έως 100 Km/s στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση των Λυρίδων η ταχύτητα εισόδου στην ατμόσφαιρα είναι 48 Km/s. Λόγω της τριβής με τα αέρια της ατμόσφαιρας αναπτύσσεται μεγάλη θερμοκρασία η οποία προκαλεί τον ιονισμό τους. Όταν ένα αέριο ιονίζεται τότε ακτινοβολεί φως.

Η ανάρτηση Κολυδά

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα