Λύματα και δυσοσμία «πνίγουν» τον Γιόφυρο – Κίνδυνος για διασπορά ασθενειών

Λύματα μολύνουν τον Γιόφυρο ποταμό, με τους πολίτες να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί την περιοχή.

Οι εικόνα των «μαύρων» νερών και η δυσοσμία στην περιοχή έχουν κινητοποιήσει για μια ακόμη φορά τις αρμόδιες αρχές. «Είναι επικίνδυνο να καταλήγουν ειδικά τα ανεπεξέργαστα λύματα στα ποτάμια. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα, η υπηρεσία μας διαρκώς επιβλέπει την περιοχή και διαρκώς βρίσκουμε είτε παράνομες σωληνώνεις, είτε παροχετεύσεις για οικιακά απόβλητα από πλυντήρια, είτε σπασμένους αγωγούς», ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης μιλώντας στο Creta24.

Το αρμόδιο τμήμα της Π.Ε. Ηρακλείου πραγματοποιεί και σήμερα αυτοψία κατά μήκος του ποταμού, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη η κατάσταση στην περιοχή ελλοχεύει κινδύνους. «Είναι σοβαρό πρόβλημα και με τα κουνούπια ευνοείται η διασπορά ασθενειών, αλλά και με τη δυσοσμία. Είναι μια πολύ μεγάλη ανθυγιεινή εστία, διαχρονική θα έλεγα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανά τακτά διαστήματα, όποτε διαπιστώνεται μόλυνση του ποταμού διαμαρτύρονται έντονα. Ωστόσο ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως εκτός από ατυχήματα που σημειώνονται από δημόσιους φορείς και οι ίδιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν διαπιστωθεί πως για την μόλυνση ευθύνονται πολίτες οι οποίοι με σωληνώσεις διοχετεύουν αστικά λύματα στον ποταμό.

«Έχουμε παρέμβει πολλές φορές, βρίσκαμε σωλήνες τις σπάγαμε και  ξαναέμπαιναν. Πρέπει οι πολίτες και να συμμορφώνονται με την νομοθεσία και σε περίπτωση που βλέπουν κάποια διαρροή να ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα