«Έχουμε έναν σχηματισμό που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεχόταν νερό», ανέφερε για τις ρηγματώσεις στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου, ο Καθηγητής Γεωλογίας Κωνσταντίνος Λουπασάκης, επισημαίνοντας πως οι διαρροές προκαλούν νέες μετακινήσεις και πως το νερό πρέπει να φύγει από την περιοχή.
Μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live Επικαιρότητα με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο καθηγητής, που έχει πραγματοποιήσει ήδη αυτοψίες στην περιοχή, τόνισε την ανάγκη διερεύνησης της κατολίσθησης που μετακινεί τον οικισμό.
Εμφανίστηκε βέβαιος για την παρουσία νερού στις μάργες των Βουτών, κάτι που διαπιστώνεται από την ύπαρξη καλαμιών. Σημείωσε πως και στο παρελθόν υπήρχαν μικρομετακινήσεις του οικισμού και ρωγμές, προσθέτοντας μάλιστα πως αυτές οι μετακινήσεις έχουν προκαλέσει διαρροές στα δίκτυα και οι διαρροές νέες μετακινήσεις.
«Έχουμε έναν οικισμό που και στο παρελθόν υπήρχαν μικρομετακινήσεις, έχουμε ρωγμές που υπήρχαν από παλιά. Σίγουρα οι μετακινήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει διαρροές στα δίκτυα. Οι διαρροές προκαλούν νέες μετακινήσεις στις Βούτες. Η μάργα σαν σχηματισμός κινδυνεύει από τη σταδιακή αύξηση της υγρασίας. Η μάργα πρέπει να έρχεται μεγάλο χρονικό διάστημα σε επαφή με το νερό για να “μουλιάσει”. Έχουμε έναν σχηματισμό που για μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιρνε νερό. Αυτό δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε».
Ο κ. Λουπασάκης, αναφέρθηκε επίσης στο πλέγμα ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν για την παρακολούθηση του φαινομένου αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ακολούθως για την αντιμετώπισή του.
«Πρέπει να μετρήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνονται οι μετακινήσεις. Έχουν ήδη τοποθετηθεί οι μάρτυρες (μετρητές για τον έλεγχο μικρομετακινήσεων) και θα ακολουθήσουν να ρωγμόμετρα. Πρέπει να γίνουν χαρτογραφήσεις, καταγραφές του δικτύου, σε δεύτερο χρόνο να δούμε πού πρέπει να γίνουν γεωτεχνικές γεωτρήσεις και εργασίες, να γίνουν αναλύσεις ευστάθειας».
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση πως το νερό, με κάθε τρόπο θα πρέπει να φύγει από την περιοχή και να γίνεται έλεγχος των δεξαμενών, ώστε να αδειάζουν άμεσα σε περίπτωση που γεμίσουν ξανά.
«Πρέπει το νερό να αφαιρεθεί από την πηγή του. Αν το νερό διοχετεύεται από τις ομβροδεξαμενές, πρέπει να αδειάσουμε τις ομβροδεξαμενές. Αν είναι διαρροές από τα δίκτυα, πρέπει να κλείσουμε τις παροχές ή να φτιάξουμε τα δίκτυα. Να ενημερώσουμε τον κόσμο να μην πιάσει τα λάστιχα αυτές τις μέρες και να πλένει τις αυλές του. Να υπάρχει μια κατανόηση του προβλήματος και οι δράσεις να είναι και από την πλευρά των κατοίκων και από την πλευρά του δήμου. Πρέπει να ελεγχθούν και να αδειάσουν όλες οι δεξαμενές και να στηθεί πλάνο επιθεώρησής του, ώστε να αδειάζουν μόλις συγκεντρωθεί ξανά νερό. Το νερό πρέπει να φύγει από την περιοχή, να μην το παίρνουμε από τη μια πλευρά και να το ρίχνουμε στην άλλη».
Διαβάστε επίσης | Αυτά είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τις Βούτες