Ένα από τα δύο «ορφανά» κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοιού στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί στην Κρήτη κινητοποιώντας τους μηχανισμούς υγείας για τον περιορισμό της διασποράς.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού στην Κρήτη. Το γεγονός ότι υπάρχει χαμηλή διείσδυση του ιού στο νησί μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά», τόνισε στον Σκάι Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο γιατρός δημόσιας Υγείας Μανόλης Λουμπούνης.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Ως εκ τούτου, πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα.

Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο.

«Η διαδικασία της διερεύνησης των κρουσμάτων είναι πλέον πιο σύνθετη. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού», πρόσθεσε ο κ.Λουμπούνης.

Ξεκαθάρισε πάντως πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση δραστηριοτήτων μέχρι το καλοκαίρι.