Για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού αλλά και τα self tests, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης. 

Ο κ. Λουμπούνης ανέφερε πως τα self tests παρά τα «ασθενή τους σημεία», έχουν το θετικό ότι απομονώνουν τα θετικά άτομα είτε αυτά είναι μαθητές είτε μέλη σχολικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διασπορά του κορωνοϊού«Όταν έμαθα ότι από 17 του μήνα θα έχουμε ένα μόνο τεστ, στεναχωρήθηκα. Θεωρώ ότι είναι μια απόφαση που πρέπει να αναθεωρηθεί ειδικά στα σχολεία λόγω του πληθυσμού των παιδιών. Δεν έχουμε το περιθώριο να μας ξεφύγει κρούσμα. Η ενδοσχολική μετάδοση είναι πολύ χαμηλή, για να μην πω ότι στην Κρήτη θυμάμαι 1 – 2 περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, το τεστ θα μας δίνει τη δυνατότητα να εξαντλήσουμε την ελάχιστη πιθανότητα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για παιδιά και εκπαιδευτικούς». 

Όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Λουμπούνης επεσήμανε πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως βρισκόμαστε απέναντι σε μια πανδημία που απειλεί με τη διασπορά της ένα μεγάλο πληθυσμό. «Ελέγχεται με δύο τρόπους η φυσική ανοσία. Δηλαδή οι άνθρωποι που νοσούν είναι η πρώτη ομάδα άμυνας γιατί για ένα διάστημα ικανό δεν θα ξανανοσήσουν από το ίδιο στέλεχος και το δεύτερο είναι η τεχνητή ανοσία. Τα πραγματικά κρούσματα είναι περίπου 1.5 εκ., μιλάμε για 4 εκ. που έχουν ανοσία. Η όποια έκθεση με τα ανοίγματα, περισσότερων ομάδων δεν αναμένεται να μας δώσει τα επικίνδυνα θέματα που αναμέναμε γι’αυτό γίνονται τα υπολογισμένα ανοίγματα με αργό ρυθμό ώστε να προλάβουμε εξελίξεις και να έχουμε μια καλή εικόνα στις αρχές του καλοκαιριού». 

Αναφορικά με τα στοιχεία του εμβολιασμού ο κ. Λουμπούνης τόνισε πως δεν είναι εντυπωσιακά αλλά δεν είναι και άσχημα. «Οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη απόκριση. Τους έχει δοθεί άπλετος χρόνος να αποφασίσουν. Η κρίσιμη ομάδα είναι 75-80 ετών, έχουμε χαμηλή απόκριση εκεί αλλά πιστεύω ότι θα κλείσουμε το διάστημα μέχρι τον Ιούλιο με ένα καλό ποσοστό εμβολιασμένων, γιατί θα μπουν και εκεί οι εμβολιασμοί στο σπίτι και οι εμβολιασμένοι σε όλα τα νησιά. Αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε συν ότι οι νεότερες ομάδες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη με τον εμβολιασμό τους».

Τέλος, σημείωσε πως για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει ο Μάιος, για να συμπεριληφθούν όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί, όπως το Πάσχα και τα πρώτα ανοίγματα, ώστε να μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά. «Ενδεχομένως το επόμενο διάστημα μπορεί να έχουμε μικρές αυξήσεις. Πρέπει να κοιτάμε τους νοσούντες που έχουμε μια συνεχή αποκλιμάκωση και φυσικά τους διασωληνωμένους που είναι σε βαριά κατάσταση. Αυτά πρέπει να κοιτάμε και όχι τα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή ειδικά στους 65+ έχουν μειωθεί οι νοσήσεις και οι εισαγωγές στη ΜΕΘ ενώ το μεγάλο κομμάτι των νοσηλευόμενων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί».