Λούλα: Προτεραιότητα στις προσπάθειες κατά της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου

Προτεραιότητα στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα δώσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, υποσχόμενος ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα έχει την ύψιστη προτεραιότητα στην κυβέρνησή του.

Η παγκόσμια κλιματική ασφάλεια, είπε, εξαρτάται από την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η οποία είναι απαραίτητη για την ισορροπία του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

«Δεν υπάρχει κλιματική ασφάλεια για τον κόσμο χωρίς έναν προστατευμένο Αμαζόνιο», είπε χθες, Τετάρτη ο Λούλα σε ομιλία του στην COP27, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στην Αίγυπτο. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μηδενική αποψίλωση των δασών και θα δράσουμε κατά της υποβάθμισης του μεγαοικοσυστήματός μας».

Ο Λούλα συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν διαχωρίζεται επίσης από τον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ο κόσμος αγνοεί τις προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ ξοδεύει τρισεκατομμύρια δολάρια για πολέμους, τόνισε. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται καλύτερη ηγεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη να επανενώσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πιο υγιούς πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι απαιτεί από τα πλούσια έθνη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση για την προστασία του κλίματος.

Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει προτεραιότητα όταν η Βραζιλία φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G20 το 2024.

Νωρίτερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε στο Σαρμ ελ-Σέιχ την επιθυμία του να φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 «στην Αμαζονία».

«Θα μιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα του ζητήσουμε η COP30 να διεξαχθεί στην Αμαζονία», είπε ο Λούλα, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου και πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό -μετά την εκλογή του στα τέλη Οκτωβρίου- στην COP27, που διεξάγεται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην πρόταση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να οργανωθεί η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 στην Αμαζονία.

«Επιθυμώ διακαώς να μπορέσουμε να κάνουμε μία COP στην Αμαζονία, συνεπώς υποστηρίζω πλήρως αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Μπανγκόκ για τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC).

«Υποστηρίζω την επιστροφή της Βραζιλίας σε μια στρατηγική για τον Αμαζόνιο. Την έχουμε ανάγκη», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρον.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα