Σε διευκρινίσεις ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η συζήτηση για την τρίτη δόση ήρθε στα μέσα με τέλη Αυγούστου, με αφορμή μια μελέτη που αφορούσε μεταμοσχευμένους και έδειξε ότι είχαν μικρότερη απόκριση στο εμβόλιο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Για να είμαστε ειλικρινείς και να μιλάμε με βάση τα δεδομένα, δεν υπήρχαν μεγάλες μελέτες που να δικαιολογούν την τρίτη δόση. Ωστόσο υπήρχαν παρατηρήσεις που υπήρχαν από διάφορα εργαστήρια και έδειχναν ότι κάποιες ομάδες ασθενών δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση στο χρονικό διάστημα ανάπτυξης άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό μέσω του εμβολίου, όπως οι υπόλοιποι», σημείωσε.

«Μια ομάδα που πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην τρίτη δόση γιατί έχει μεγάλη σημασία το να προφυλάξει τους ασθενείς για τη δημόσια υγεία, είναι οι υγειονομικοί. Είμαστε από τους πρώτους που πρέπει να μπούμε και σήμερα νομίζω ότι θα ανακοινωθεί αυτό. Πολλοί από εμάς έχουμε ξεπεράσει τους οκτώ μήνες εμβολιασμένοι», συνέχισε ο κ. Λουκίδης.

«Η βιβλιογραφία που περιμένουμε το επόμενο διάστημα θα είναι πλούσια γιατί περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους που παρατηρήθηκαν ένα χρόνο υπό εμβολιασμό για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας ή μη της τρίτης δόσης για τους υγειονομικούς, ο ίδιος επισήμανε ότι ο υγειονομικός «πρέπει να είναι ο πρώτος που θα πηγαίνει από μόνος του να εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα πρόληψης».

«Η τρίτη δόση πρακτικά θα ενισχύσει τη δύναμη του εμβολίου που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ώστε να μπορούμε αν συμβούν το επόμενο τρίμηνο πάλι κάποιες αποσταθεροποιήσεις όσον αφορά στα περιστατικά, να είμαστε έτοιμοι και να μην φεύγουμε από τον αγώνα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν θα χρειάζεται τακτικός εμβολιασμός και για τον κορωνοϊό, όπως σήμερα συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει όπως είπε να περιμένουμε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

«Η φετινή περίοδος της γρίπης δεν θα είναι όπως η περσινή. Το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να γίνεται, αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό μέτρο απέναντι στη γρίπη» ανέφερε ακόμα.

Πηγή: iefimerida.gr