Long Covid: Θα είναι η επόμενη «υγειονομική καταστροφή»; Οι επιστήμονες απαντούν

Πρέπει να διαβάσετε

Με τις τις εκτιμήσεις που θέλουν 7,7 έως 23 εκατομμύρια ασθενείς με long Covid μόνο στις ΗΠΑ, οι ερευνητές λένε ότι το σύνδρομο έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί στην «επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία».

Δεν υπάρχει τεστ για την long Covid, ούτε κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο ή ασκήσεις για ανακούφιση από τα συμπτώματά της. Επίσης, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ποια είναι τα συμπτώματα, κάτι που κάνει ορισμένους γιατρούς να αμφιβάλλουν ακόμη και ότι υπάρχει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε δύο εκθέσεις για να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία της long Covid. Δύο νέες μελέτες προσπαθούν επίσης να συγκεντρώσουν μερικά από τα κομμάτια του παζλ που αποτελεί το σύνδρομο.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της long Covid

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικά στην Covid-19, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πόσα από αυτά βίωσαν και long Covid.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο υπολόγισε ότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο από long Covid συγκριτικά με τους ενήλικες: 5% έως 10% των παιδιών που νόσησαν από Covid-19. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος: περίπου το 26% των παιδιών που νόσησαν από Covid.

Τα παιδιά συνήθως έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες -όπως προβλήματα στην αναπνοή, αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση, ομίχλη του εγκεφάλου, άγχος, κατάθλιψη, κόπωση και διαταραχές ύπνου- αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα όργανά τους.

Μια νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα παιδιά με long Covid έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς και το πάγκρεας από τα παιδιά που δεν προσβλήθηκαν από τον ιό.

Στη μελέτης τους, οι ερευνητές του CDC ορίζουν ότι η long Covid περιλαμβάνει συμπτώματα για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά τη διάγνωση της Covid-19. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων για να εντοπίσουν 15 περιστατικά long Covid μεταξύ 781.419 παιδιών και εφήβων που είχαν διαγνωσθεί με Covid-19.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με μακρά Covid είχαν υψηλότερα ποσοστά οξείας πνευμονικής εμβολής ή απόφραξης στον πνεύμονα που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική δύσπνοια, άγχος, πόνο στο στήθος, αύξηση των παλμών και ζάλη.

Είχαν επίσης υψηλότερο ποσοστό δυνητικά σοβαρών καρδιακών παθήσεων όπως μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυός που μπορεί να προκαλέσει γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση και πόνους στο σώμα. Είχαν υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδιοπάθειας, μια κατάσταση που δυσκολεύει την καρδιά να παραδώσει αίμα στο σώμα και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα παιδιά με long Covid είχαν επίσης υψηλότερες πιθανότητες νεφρικής ανεπάρκειας και ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι σπάνιες ή ασυνήθιστες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, λέει το CDC.

Στην αρχή της πανδημίας, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Covid-19 δεν είναι τόσο σοβαρή για τα παιδιά. Σε αντίθεση με άλλους ιούς του αναπνευστικού, τα παιδιά συχνά έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τους ενήλικες, όπως δείχνουν ορισμένες μελέτες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι ερευνητές του CDC λένε ότι ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό των παιδιών και την πιο προσεκτική παρακολούθηση των σοβαρών συμπτωμάτων σε παιδιά που μολύνονται από την Covid-19. «Οι στρατηγικές πρόληψης της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού για όλα τα επιλέξιμα παιδιά και εφήβους, είναι κρίσιμες για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και της επακόλουθης ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων και των καταστάσεων της long Covid», ανέφερε η μελέτη.

Το 12,7% των λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε long Covid

Μια άλλη νέα μελέτη για την long Covid διαπιστώνει ότι 1 στους 8 ενήλικες με Covid-19 μπορεί να έχει συμπτώματα μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό The Lancet, διαπίστωσε ότι το 12,7% των ατόμων με Covid-19 είχαν νέα ή σοβαρά αυξημένα συμπτώματα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική τους διάγνωση, ποσοστό μικρότερο από ό,τι έχει υποδείξει κάποια άλλη έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.231 άτομα που είχαν Covid-19 και 8.462 που δεν είχαν, ελέγχοντας τους συμμετέχοντες 24 φορές μεταξύ Μαρτίου 2020 και Αυγούστου 2021 και συγκρίνοτνας τις δύο ομάδες. Ανάμεσα στα 23 περίπου συμπτώματα που εντόπισαν οι ερευνητές, η κούραση και η δύσπνοια ήταν τα πιο συχνά. Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν επίσης πόνο στο στήθος.

Οι ερευνητές λένε ότι οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προσδιορίσουν τι είναι η long Covid και πόσοι άνθρωποι νοσούν από το εν λόγω σύνδρομο, καθώς και πώς να το αντιμετωπίσουν ή ακόμα και να το αποτρέψουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα