Λογαριασμοί ρεύματος: Εκρηκτική αύξηση 30% στις τιμές – Το σχέδιο της κυβέρνηση για ελάφρυνση των νοικοκυριών

Φουσκωμένες κατά 30%, κατά μέσο όρο, είναι οι τιμές ρεύματος, που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι πάροχοι για τον Ιανουάριο συγκριτικά με το Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η τιμή της κιλοβατόρας ανέβηκε στα 0,36-0,51 ευρώ, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί 0,28-0,40 ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Εκρηκτική αύξηση 30% στις τιμές

Το υπουργείο Ενέργειας, αναμένεται να ανακοινώσει «γενναίες» επιδοτήσεις, προκειμένου οι τιμές να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και να μην χρειαστεί οι καταναλωτές να βάλουν πιο «βαθιά»  το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση θα ανέβει από 0,22 ευρώ τη κιλοβατώρα στα 0,33 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 0,28 λεπτά από τα 0,17 λεπτά για τις επόμενες 500, ενώ για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση θα ανέβει στα 0,40 λεπτά  από 0,29. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τον Κώστα Σκρέκα.

Η απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ, στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ , θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά, προστατεύοντας τα από τις ακραίες τιμές. Ωστόσο, έρχεται αργά, με τις καθυστερήσεις από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις να έχουν κοστίσει πολύ ακριβά στα κράτη μέλη. Ενδεικτικά από τις 17 Ιουλίου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου οι καταναλωτές πλήρωναν το φυσικό αέριο σε τιμή μεγαλύτερη των 180 ευρώ τη μεγαβατώρα με καπέλο που έφτανε μέχρι και 94%. Παράλληλα, εκτιμάται πως ενεργειακή κρίση έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην Ευρώπη 940 δις, με μόνο τη Γερμανία να δαπανάει κάθε μέρα 1,5 δις σε μέτρα στήριξης.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι πως το πλαφόν στο φυσικό αέριο  μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις. «Ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς ανώτατο όριο στη ζήτηση όχι μόνο δεν λύνει το έλλειμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά κινδυνεύει να επιδεινώσει το συνεχιζόμενο έλλειμμά δίνοντας κίνητρα στην κατανάλωση» αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα