Lockdown: Οι αλλαγές από 4 Μαρτίου στις μετακινήσεις με SMS στο 13033

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα, που ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου, καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και διασωληνωμένων στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Με τα νέα μέτρα εντάσσονται περισσότερες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» του χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου, αλλάζουν κατά περίπτωση οι μετακινήσεις με sms στο 13033, καθώς μπαίνει «φρένο» στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για διάφορες περιπτώσεις, ενώ εξαιρέσεις ισχύουν στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω τη μετάδοση του ιού, μεγεθύνοντας τον αντίκτυπο ακόμα και της μικρότερης παράλειψης, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς σε όλο τον κόσμο, ένας αριθμός νέων μεταλλαγμένων στελεχών έχουν πλέον δείξει ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα από τα περισσότερα στελέχη του κορvνοϊού που κυκλοφορούσαν μέχρι το Νοέμβριο. Ενδεικτικό είναι ότι η αύξηση στη μετάλλαξη από το στέλεχος Β1.1.7, που έχει γίνει γνωστό ως στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας, έχει υπολογιστεί σε περίπου 15%-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη. Αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το Rt στο 0,9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. Με απλά λόγια, με τα ίδια μέτρα, αντί για Rt 0,9 έχουμε 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό.

Οι μεταλλάξεις έφεραν τα νέα μέτρα

Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις και προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, από το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου στις 06:00 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 06:00 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά την πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής.

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις με sms στο 13033

Όσον αφορά στους έξι λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, από την Πέμπτη 4 Μαρτίου ισχύουν σε όλη την χώρα οι εξής διαφοροποιήσεις:

  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη επικινδυνότητας

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας πλέον διαμορφώνεται ως εξής. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, κατατάσσεται:

  • η Περιφέρεια Αττικής

καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:

  • Αχαΐας
  • Αρκαδίας
  • Θεσσαλονίκης
  • Λάρισας
  • Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι)
  • Φθιώτιδας
  • Αργολίδας
  • Κορινθίας
  • Θεσπρωτίας
  • Άρτας
  • Σάμου
  • Βοιωτίας
  • Χίου
  • Αιτωλοακαρνανίας
  • Ρόδου
  • Ηρακλείου
  • Ευβοίας (εκτός από την Σκύρο)

Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Οι περιοχές στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»)

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη την χώρα κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, κόκκινο. Τα μέτρα ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου στις 6 το πρωί ως την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε την περιοχή.

Τι ισχύει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας:

  • στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο, ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί
  • στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, πλέον αναπροσαρμόζεται και θα είναι από τις 7 το απόγευμα, αντί στις 6 το απόγευμα, ως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου λόγω μητροπολιτικότητας η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές, Δευτέρα έως Παρασκευή, διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

Τι ισχύει για τον αθλητισμό

Σχετικά με τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, ισχύουν πλέον τα εξής:

  • Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών, πρώτον των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας (Super League 1 και Super League 2), στα πρωταθλήματα της Α΄ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball League) και της Α΄ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyball League ανδρών) και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

  • Επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του έτους 2021
  • Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Τι ισχύει για εκκλησίες και σχολεία

Επίσης, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων στις εκκλησίες. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Σημειώνεται ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο, είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα Covid19.gov.gr.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, οι οποίοι μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν τις βασικές αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Τι ισχύει για την Τσικνοπέμπτη

Υιοθετούμε το σκεπτικό και τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου, είπε ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας. Και όταν πρέπει να μετακινηθούμε, μετακινούμαστε στη μικρότερη δυνατή απόσταση, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού από γειτονιά σε γειτονιά, από Δήμο σε Δήμο και για να τελειώνουμε οριστικά με την πανδημία. Ιδιαίτερα την Τσικνοπέμπτη, ας μην προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να πάμε σε φίλους και γνωστούς. Ας περάσουμε την ημέρα αυτή στο σπίτι μας, με την οικογένειά μας».

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση, σημαίνει αυτόματα και διακίνηση του ιού προς πολλούς άλλους. Για αυτό και ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μας φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα