Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κομισιόν: Πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν

Πρέπει να διαβάσετε

«Ο Πούτιν θα αποτύχει, η Ευρώπη και οι αξίες μας θα επικρατήσουν», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτορπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης που απηύθυνε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, με κίτρινο σακάκι και μπλε μπλούζα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο «βάναυσο» πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν είναι απλώς ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του κοινού μας μέλλοντος και μια αντιπαράθεση μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι από την πρώτη ημέρα του πολέμου η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της χώρας αυτής με όπλα, με κονδύλια, δείχνοντας φιλοξενία στους πρόσφυγες, αλλά και με τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Η φον ντέρ Λάιεν τόνισε ότι ένα μεγάλο μερίδιο της ρωσικής οικονομίας έχει αποκοπεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ η ρωσική βιομηχανία βρίσκεται σε διάλυση. Τόνισε, επίσης, ότι το Κρεμλίνο είναι αυτό που έφερε στο επίπεδο της καταστροφής τη ρωσική οικονομία και πρόσθεσε: «οι κυρώσεις μας θα παραμείνουν, θα δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι διάθεση συνδιαλλαγής».

«Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα. Το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Η τόλμη έχει ένα πρόσωπο: των ανδρών και γυναικών που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα συνεχάρη την πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκι, η οποία ήταν παρούσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θάρρος της ίδιας και του συζύγου της που εμψυχώνουν έναν ολόκληρο λαό. «Δώσατε φωνή στο λαό σας στο παγκόσμιο προσκήνιο και δώσατε ελπίδα σε όλους μας. Ζήτω η Ουκρανία!», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Όπως είπε, η ΕΕ θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των σχολείων στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να αποκτήσει η Ουκρανία άμεσα πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ταξιδέψει αύριο στο Κίεβο για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη «να απαλλαχθεί από την εξάρτηση στη ρωσική ενέργεια. Πρέπει να στραφούμε σε άλλους αξιόπιστους προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ και αλλού».

«Η Ρωσία συνεχίζει να μανιπιουλάρει την αγορά ενέργειας. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από δέκα φορές σε σχέση με τις τιμές πριν την κρίση», τόνισε.

«Πρέπει η Ευρώπη να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει την ενεργειακή καταιγίδα. Θέλω η Ένωση να παραδειγματιστεί από τον λαό της. Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και γι’ αυτό χρειάζεται στοχευμένη στήριξη.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της ΕΕ, είπε: «Προτείνουμε κίνητρα σε εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλό κόστος. Σε αυτές τις εποχές, τα κέρδη των εταιρειών πρέπει να έχουν ‘ταβάνι’ και τα υπερκέρδη να μοιραστούν και να διοχετευτούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Και οι παραγωγοί ορυκτών πρέπει να συνδράμουν σε αυτό. Πρέπει να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε χαμηλές τιμές αερίου και να προχωρήσουμε σε μια βαθιά και συνολική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

«Χρειάζεται περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους, αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός», ως εκ τούτου, η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να αποσυνδεθεί από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Ας ξαναανακαλύψουμε το πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για Πράσινη Συμφωνία και την ανάγκη εφαρμογή της.

«Η ΕΕ θα επενδύσει σε μια νέα ευρωπαϊκή τράπεζα υδρογόνου για να εγγυηθεί την παροχή υδρογόνου και έτσι θα οικοδομήσουμε ην οικονομία του μέλλοντος. Αυτή είναι η Πράσινη Συμφωνία. Όλοι έχουμε δει σε ποιο βαθμό είναι σημαντική η Πράσινη Συμφωνία. Το καλοκαίρι του 2022 θα παραμείνει στη μνήμη των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι μπορούμε να δούμε καθώς οι παγετώνες της Ευρώπης λιώνουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και τις μελλοντικές ξηρασίες να αναμένεται να είναι πιο σοβαρές. Πρέπει να εργαστούμε ακούραστα για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να κάνουμε τη φύση τον πρώτο μας σύμμαχο».

Προχωρώντας, η Φον Ντερ Λάιεν, είπε πως το 2023 θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρονιά της εκπαίδευσης και της μόρφωσης. Η έλλειψη προσωπικού για τις εταιρείες μας είναι κομβικό ζήτημα. Πρέπει να φέρουμε εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό για να δυναμώσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της απέδωσε τιμή στην Βασίλισσα Ελισάβετ. «Καθώς κοιτάμε γύρω μας την κατάσταση του κόσμου σήμερα, μπορεί συχνά να νιώθουμε ότι υπάρχει ένα ξεθώριασμα αυτού που κάποτε φαινόταν τόσο μόνιμο και κατά κάποιο τρόπο ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ μας το θύμισε όλα αυτά. Μας υπενθύμιζε πάντα ότι το μέλλον μας χτίζεται σε νέες ιδέες και βασίζεται στις παλαιότερες αξίες μας», είπε.

Συνεχίζοντας την ομιλία της είπε: «Η δημοκρασία δεν είναι ντεμοντέ αλλά πρέπει να επικαιροποιήσει τις αξίες της για να συνεχίσει να βελτιώνει τις ζωές των πολιτών. Η ΕΕ είδε τώρα ότι υπάρχει ανάγκη να προσεγγίσει τις χώρες της Ευρώπης – πέρα από τη διαδικασία ένταξης. Γι’ αυτό υποστηρίζω την έκκληση για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα – και θα εκθέσουμε τις ιδέες μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει συνεχώς να κερδίζουν και να ξανακερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Χρειαζόμαστε δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες».

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, είπε: «Θέλω μια Ευρώπη που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με σεβασμό και δικαιοσύνη».

Μετά την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη σκυτάλη στο βήμα πήραν πολιτικές ομάδες με τις ομιλίες τους να βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα