Λιονής στο CRETA: Οι στιγμές είναι κρίσιμες – Να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο

Πρέπει να διαβάσετε

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες» τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Χρήστος Λιονής.

Ο κ. Λιονής ανέφερε πως τα σοβαρά θέματα που αναδεικνύονται με αφορμή την πανδημία είτε είναι άμεσες είτε έμμεσες επιπτώσεις, πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ προσοχή και απαιτούν συνέργεια. «Το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή που βλέπει κανένας είναι η εξάντληση του υγειονομικού δυναμικού που υπηρετεί στα νοσοκομεία. Είναι σοβαρό θέμα. Τώρα ξεχειλίζει η αντοχή, η υπομονή, των ίδιων ανθρώπων και το πρώτο μου μήνυμα σε όλους είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μεγάλη υπομονή. Δεν χρειάζεται ούτε θυμός, ούτε η κριτική να φτάνει στο άκρο. Τα νοσοκομεία και αναφέρομαι και στο ΠΑΓΝΗ, που παίρνει ένα μεγάλο βάρος εδώ και χρόνια, αυτή η εξάντληση του υγειονομικού συστήματος θέλει συνέργεια σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε και στις απώτερες συνέπειες της πανδημίας και στη μοναδική εστίαση προς την πανδημία. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία, στο σύστημα υγείας να συστοιχηθεί το ένα νοσοκομείο δίπλα στο άλλο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δίπλα στα νοσοκομεία, για να μπορούμε με συντονισμένο τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων. Δεν είναι η περίοδος που θα ανταγωνιστεί το ένα νοσοκομείο το άλλο, χρειαζόμαστε άμεση ενδυνάμωση του ΕΣΥ και δεν αναφέρομαι μόνο με ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά με ένα συντονισμένο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και τις άμεσες υπηρεσίες υγείας αλλά και τις υποστηρικτικές». 

Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, η κρίση δοκιμάζει τα περιθώρια της αντοχής και της υπομονής. «Εξαντλούνται και πρέπει να φτιάξουμε καινούρια. Να στηρίξουμε αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή αλλά και όσοι υπηρετούμε στα νοσοκομεία, να καταλάβουμε, γιατί το μήνυμα είναι διπλό, τον φόβο και τον θυμό των ανθρώπων που έρχονται. Αυτό απαιτεί εκπαιδευμένους ανθρώπους, δεν είναι εύκολη ούτε μαγική η λέξη, αλλά χρειάζεται τώρα, ένα οργανωμένο σχέδιο που θα πρέπει να λειτουργήσει από πάνω και φτάσει προς τα κάτω. Αυτό το σχέδιο πρέπει να ξεδιπλωθεί, πρέπει να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο».

Κλείνοντας, ο κ. Λιονής τόνισε πως εδώ και τώρα πρέπει να συστηθούν οργανισμοί για να φροντίσουν τους ανθρώπους με κορωνοϊό ή χωρίς στο σπίτι. «Το σπίτι είναι αυτό που το Νοέμβριο θα πρέπει να γίνει ο τόπος αναφοράς του συστήματος υγείας, για να διευρύνουμε την επικοινωνία και τη δικτύωση. Κινητά μέσα θα μπορούν να βοηθούν όχι μόνο τις πολλές επιπτώσεις που θα χρειαστούν υποστήριξη και βοήθεια αλλά και εκείνους που δεν θα μπορούσαν να πάνε σε ένα νοσοκομείο που θα ασφυκτιά από τη μεγάλη προσέλευση μέτριων και σοβαρών περιστατικών COVID».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα