Για τις νέες απειλές για την δημόσια υγεία, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και την ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών μίλησε μεταξύ άλλων στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής.
Όπως ανέφερε ο κ. Λιονής, αυτή τη χρονική στιγμή και περίοδο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε παράλληλα και συγχρόνως. «Τόσο μεταδοτικά όσο και μη μεταδοτικά νοσήματα, πριν από μερικά χρόνια λέγαμε ότι οι μεγάλες απειλές ή η ανησυχία μας ήταν από τα χρόνια μεταδοτικά νοσήματα που φυσικά και τώρα υπάρχουν και μάλιστα λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος αλλά και της αγνόησης τους από πολλές πλευρές, αποτελούν μέρος του προβληματισμού και της συζήτησης. Αυτή τη στιγμή έχουμε και λοιμώδη νοσήματα που επανήλθαν από το παρελθόν, έχουμε αναδυόμενα πιθανώς νοσήματα αλλά κυρίως μιλάμε για αυτά που είχαμε ξεχάσει. Το λέω ότι το είχαμε ξεχάσει γιατί αν διαβάσει κανείς ιστορικά την διαδρομή των λοιμωδών νοσημάτων. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάδειξη τους, ένα κλασσικό παράδειγμα γνωστό σε εμάς, είναι η κατάρρευση της Σοβιετικές Ένωσης και ενός συστήματος επιτήρησης των λοιμωδών νοσημάτων και αγνόησης ενός έντονου συστηματικού εμβολιασμού των ανθρώπων της τότε Σοβιετικής Ένωσης, που οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες θανάτου από διφθερίτιδα».
Πρόσθεσε δε, πως βλέπουμε ακόμη και στο σύγχρονο παρελθόν νοσήματα, όπως πριν από μερικά χρόνια που είχαμε ενδημία ιλαράς και στην Ελλάδα. «Ξεκίνησε από μια περιοχή που συχνά δεν την επιτηρούμε σωστά, μιλάμε για κοινωνικές ομάδες που συχνά δεν προτρέχουν στις υπηρεσίες υγείας και απλώθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν και επιπτώσεις άλλων ξεχασμένων νοσημάτων π.χ. η λέπρα».
Κλείνοντας, ο κ. Λιονής έκανε λόγο για επανεμφάνιση παλαιότερων νοσημάτων, από τη στιγμή που ένα σύστημα υγείας θα εγκαταληφθεί ή δεν θα στηριχθεί συστηματικά. «Είχαμε τέτοια λοιμώδη νοσήματα, τα τελευταία χρόνια έκανα αναφορά στην στενή επαφή για πολλούς λόγους ανά τον κόσμο μεταξύ ανθρώπων και ζώων, υπογραμμίζουμε την οικολογική μεγάλη κρίση, με την μετανάστευση και όλες τις συνέπειες του πολέμου. Ιστορικά αν το δει κανένας θα διαβάζει πολλές συσσωρεύσεις λοιμωδών νοσημάτων και ενδημίες ή πανδημίες στη σύγχρονη ιστορία του πολέμου».