Λιονής: Οι Κρητικοί χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Πρέπει να διαβάσετε

Οι πολίτες της Κρήτης χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση σε σχέση με τον κορωνοϊό, προκειμένου ο πληθυσμός να προστατευτεί στην περίοδο της πανδημίας, επισημαίνει ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, τονίζοντας πως το μήνυμα για την επικινδυνότητα του ιού αλλά και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης πρέπει να μεταδοθούν και να τα επικοινωνήσουν στους Κρητικούς αυτοδιοικητικοί και πανεπιστημιακοί με τρόπο τέτοιο που να υπάρχει βεβαιότητα ότι το μήνυμα θα μεταδοθεί.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική της επικοινωνίας ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην πρόταση για συνεργασία της περιφέρειας Κρήτης και των δήμων με το πανεπιστήμιο του νησιού, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων τόσο στις πόλεις όσο και στην ενδοχώρα, σημειώνοντας ότι η «επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική» απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση, που θα λαμβάνει υπόψη την κουλτούρα και τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Ο καθηγητής ιατρικής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και στη χρήση προστατευτικής μάσκας με την οποία πρέπει, όπως σημείωσε, να υπάρξει εξοικείωση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει ούτε να τον φοβόμαστε αλλά ούτε και να τον αγνοούμε.

Η φτώχεια και οι κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όρους ευπάθειας που συνεπάγονται αύξηση πιθανότητας η λοίμωξη από κορωνοϊό να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους νοσήσουν.

Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ που υλοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ το οποίο, εκτός από τη διανομή τροφίμων, περιλαμβάνει προγράμματα ενδυνάμωσης και στήριξης για τους δικαιούχους ώστε οι ακαδημαϊκοί να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους.

Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση ενώ χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ανακοινώθηκαν 20 κρούσματα συνολικά, αριθμός που θεωρείται υψηλός.

Ανά περιφερειακή ενότητα του νησιού τα κρούσματα που καταγράφηκαν έχουν ως εξής:

  • 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 6 στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 3 στη Π.Ε Χανίων

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται από αρχές Αυγούστου σε όλη τη χώρα ανησυχούν επιστήμονες και πολιτεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για την οποία ενημέρωσαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

 

 

 

Πηγή: rethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα