Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για την απένταξη του έργου από το συνολικό project Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική που αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Κομισιόν και χρηματοδοτείται με κοινοτικές πιστώσεις.

Η 28η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχει δοθεί ως προθεσμία στην Euroasia να συμμετάσχει στο έργο αναγνωρίζοντας όμως τον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης.

Εκτός του καταλόγου PCI η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας και δεδομένου ότι η Euroasia δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση αυτή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με απόφασή της θα αναθέσει στην «Αριάδνη» την κατασκευή του λεγόμενου και «μεγάλου καλωδίου» της Κρήτης, ως εθνικό έργο, ενταγμένο στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.

Η κίνηση αυτή, αυτομάτως θέτει εκτός την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική από τη διακρατική διασύνδεση Euroasia Interconnector και σηματοδοτεί την απένταξη του έργου από τον κατάλογο PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος) Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναζητούνται πιστώσεις για το «μεγάλο καλώδιο»

Η υλοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό έργο μεταφράζεται και στην απώλεια της δυνατότητας χρηματοδότησης από τη «δεξαμενή» πιστώσεων της ΕΕ για τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Οι παρεμβάσεις PCI χρηματοδοτούνται σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60% και χωρίς αυτή την προοπτική το υπουργείο Ενέργειας αναζητάει χρηματοδοτικά εργαλεία.

Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες για να ενταχθεί ξεχωριστά η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης στο νέο κατάλογο PCI της Κομισιόν, ωστόσο το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Σωτήρης Μεταξάς