Την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και την απόφαση της Επιτροπής να χορηγείται πλέον το σκεύασμα της Astrazeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, σχολίασε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Λιαπάκης Γιώργος. 

Όπως εξήγησε, η απόφαση αυτή θα έπρεπε να έχει παρθεί νωρίτερα, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και για το σκεύασμα της Johnson & Johnson, δεδομένου ότι έχει την ίδια τεχνολογία με αυτό της Astrezeneca. «Παρενέργειες παρατηρούνται και από τα άλλα εμβόλια», παραδέχτηκε ο ίδιος.

Ο κ. Λιαπάκης υποστήριξε ότι όσοι έχουν κάνει την α’ δόση του εμβολίου της Astrazeneca, και δεν εμφάνισαν κάποια παρενέργεια, μπορούν άφοβα να κάνουν και τη β’ δόση. «Είναι απίθανη η πιθανότητα να εμφανίσουν παρενέργεια στη β’ δόση», εξήγησε.

Στη συνέχεια, παραθέτοντας στοιχεία από μελέτες που έχουν διεξαχθεί, ανέφερε ότι το «μείγμα» εμβολίων, δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα, ως προς την παρεχόμενη ανόσια, ενώ πρόσθεσε ότι «η β’ δόση πρέπει να γίνεται. Η α’ δόση κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και η β’ δόση ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ανοσίας».

Κλείνοντας, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να «πετάξουν» τις μάσκες, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι «με τη β’ δόση το ανοσοποιητικό σύστημα έχει πλέον ενεργοποιηθεί και σε περίπτωση μόλυνσης το ιικό φορτίο είναι τόσο μικρό που υποτίθεται ότι δε μεταδίδει και δε νοσεί ή έχει ήπια νόσηση».