Στις περιπτώσεις στις οποίες θα είναι απαραίτητη η τρίτη δόση εμβολίου, αναφέρθηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής φαρμακολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Λιαπάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο EMA δηλώνει ότι για την ώρα δεν είναι άμεση η ανάγκη για εμβολιασμό με τρίτη δόση όλου του πληθυσμού. «Γίνονται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους υγιείς, πιστεύω όμως ότι θα επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό σύντομα. Για την ώρα, έχουν ανάγκη οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ενδείκνυται σε ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους και φυσικά σε υγειονομικούς», τόνισε, ενώ παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες αυτές διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η τρίτη δόση είναι επειδή σε κάποιους ανθρώπους πέφτει ο αριθμός των αντισωμάτων κάποιο διάστημα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. «Αυτό δε σημαίνει ότι εξαφανίζονται ή ότι δεν είμαστε προστατευμένοι. Φυσικά υπάρχουν μελέτες που λένε ότι τα αντισώματα εξασθενούν με τον καιρό και γι’ αυτό θα χρειαστούμε μια τρίτη δόση», εξήγησε ο κ. Λιαπάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έτσι κι αλλιώς, διαφορετικό αριθμό αντισωμάτων θα αναπτύξει ένας άνθρωπος και διαφορετικό ένας άλλος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ανεβαίνει πολύ το κόστος αν πρέπει να διερευνηθεί ποιοι χρειάζονται περισσότερο την τρίτη δόση και ποιοι όχι. «Είναι καλό να υπάρχει αυτό το γενικό πλάνο. Εξάλλου, το ίδιο θα προστατευθεί και αυτός που την έχει ανάγκη πιο πολύ και ο άλλος που δεν την έχει τόσο ανάγκη».

Κλείνοντας, ο κ. Λιαπάκης τόνισε ότι όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι τόσο ο ιός θα μεταδίδεται και όσο περισσότερο μένει μέσα σε έναν ανθρώπινο οργανισμό, τόσο θα προκύπτουν μεταλλάξεις. «Αυτό ακριβώς συνέβη και με τη μετάλλαξη Δέλτα και έτσι έχουν αυξηθεί εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Γι’ αυτό λένε πλέον ότι τα παιδιά 12 έως 17 ετών πρέπει να εμβολιάζονται», κατέληξε.