Λέκκας στο CRETA για την κακοκαιρία: Δεν είναι καιρός αυτοθαυμασμού αλλά της ενεργού διαδικασίας

Πρέπει να διαβάσετε

Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός την κακοκαιρία «Ελπίδα» μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, η έκφραση «σπάνιο φαινόμενο» στις μέρες μας πλέον δεν έχει κανένα νόημα γιατί όπως δρομολογούνται τα φαινόμενα μέσα από την κλιματική κρίση, τα σπάνια μπορούν να γίνουν… κανονικότητα. «Όλα είναι πιθανά και αυτό βιώνουμε το τελευταίο διάστημα και συνοδεύονται από γεωδυναμικά φαινόμενα αλλά πραγματικά είναι φαινόμενα που φέρνουν σε δύσκολη κατάσταση τους πολίτες και έχουμε τεράστιες επιπτώσεις. Στην Κρήτη αυτά τα φαινόμενα τα χειρίζονται με θετικό τρόπο, στην Αττική όμως αυτά που ελευθερώθηκαν δυσκόλεψαν τη ζωή και θα δυσκολέψουν τους κατοίκους για αρκετές ημέρες. Υπάρχουν τεράστια θέματα, που τίθονται πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, δηλαδή το φαινόμενο αυτό καθ’αυτό στην περιοχή που έπεσε, τις ώρες που εμφανίστηκε, υπάρχουν ζητήματα που ανακύπτουν και αυτά τα ανέφερε και ο πρωθυπουργός σχετικά με την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε».

Οι εικόνες που είδαμε στην Αττική ήταν πρωτόγνωρες ωστόσο δεν ήταν και για τον κ. Λέκκα. «Δεν ήταν πρωτόγνωρες για εμένα γιατί στις 50 αποστολές που έχουμε κάνει ανά τον κόσμο σε μεγάλες καταστροφές βλέπουμε νέα είδη καταστροφών και περιπτώσεων άρα είναι πράγματα που πρέπει να μπουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αυτό που δε φανταζόμαστε, αυτό που θα αντιμετωπίσουμε, εκεί είναι ένα θέμα επιχειρησιακού σχεδιασμού, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Περιφέρεια, ως δήμοι ή ως πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι επιχειρησιακές ασκήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε κάθε επίπεδο, δεν είναι ασκήσεις στις οποίες θα δούμε τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αδυναμίες ώστε να βελτιώσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα. «Είναι ασκήσεις επίδειξης, αυτοθαυμασμού και αυτό γινόταν το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια Αττικής, όμως το σχέδιο μας δεν ανταποκρινόταν στις συνθήκες που θα αντιμετωπίζαμε τη Δευτέρα. Το ένα πρώτο θέμα που τονίζω σε κάθε περίπτωση, είναι να αφήσουν τις ασκήσεις εντυπωσιασμού και ας προχωρήσουμε σε ασκήσεις ουσίας. Το 2014 που ήμουν πρόεδρος του ΟΑΣΠ μετά το μεγάλο σεισμό, όταν πήγαμε να κάνουμε αποτίμηση επιχειρησιακών δράσεων. Εκεί υποχρέωσα τους συμμετέχοντες να πουν τα λάθη που έχουν κάνει, άσχετα αν πήγαμε πολύ καλά σαν διαχείριση για να βελτιώσουμε πιο καλά την όλη επιχειρησιακή ικανότητα. Δεν επιτρέπεται στους σεισμούς να έχουμε μια απόκριση της τάξεως 2 – 3 λεπτών, να ξέρουμε τι έγινε πότε έγινε, αν υπάρχουν επιπτώσεις κλπ. Ο σεισμός έρχεται χωρίς καμία προειδοποίηση και στις βροχές, τις χιονοπτώσεις που έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση να μη μπορούμε να δράσουμε επιχειρησιακά».

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα. «Όλοι παίρνουμε μέρος σε συσκέψεις και τελειώνοντας τις συσκέψεις είμαστε ήσυχοι και ικανοποιημένοι. Όχι, οι συσκέψεις πρέπει να τελειώνουν με πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί οι κίνδυνοι είναι τέτοιοι που δύσκολα θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Δεν είναι καιρός αυτοθαυμασμού αλλά της ενεργού διαδικασίας, της ασχολίας με τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν από κινδύνους και κρίσεις. Οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με φαινόμενα που εμφανίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, φαινόμενα που εμφανίζονται σε νέες περιοχές, που έχουν μεγάλη έκταση και φαινόμενα, που συνδυάζονται μεταξύ τους και κάνουν μεγάλες καταστροφές».

Πρόσθεσε δε, πως από τώρα και πέρα τέτοια φαινόμενα, δεν θα είναι μοναδικά, σποραδικά και σπάνια. «Αυτά τα φαινόμενα και οι κίνδυνοι θα είναι η αυριανή μας πραγματικότητα και σε εκείνο το θέμα πρέπει να εστιάσουμε ώστε να αλλάξουμε δόγμα διαχείρισης και κινδύνων σε εθνικό επίπεδο».

Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως σεισμικά στην Κρήτη πάμε καλά ενώ αναφέρθηκε και στους κατοίκους του Ηρακλείου που ανησύχησαν πριν από μια εβδομάδα καθώς υπήρξε μια μικρή διέγερση δίπλα από την πόλη. «Είχαμε 30 σεισμούς στο Ηράκλειο, μικρούς, που ήταν είτε η αρχή μιας νέας μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας είτε ήταν το τέλος. Αυτό το επιστημονικό ερώτημα δεν μπορεί να το λύσει κανένας, αν περνάμε την πιο ακραία περίπτωση θα πρέπει να οργανωθούμε γι’ αυτό και αυτό κάναμε. Επικοινωνήσαμε με φορείς της Κρήτης ώστε σε κάθε επίπεδο να έχουμε ετοιμότητα που ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρχει ώστε οι επιπτώσεις να είναι μειωμένες».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα