Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
22.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Λέκκας για Βούτες: Το φαινόμενο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί

Πρέπει να διαβάσετε

Αναλυτική ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο παρείχαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας κατά τη συνεδρίαση τη 5ης Μαΐου, για τις εξελίξεις αναφορικά με τις ρηγματώσεις που έχουν σημειωθεί σε κτίρια και υποδομές του οικισμού των Βουτών καθώς και για την ανάληψη των δράσεων που έχει δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα γνωστοποίησης του φαινομένου.

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε το Σώμα για τις αυτοψίες στον οικισμό και τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται αδιάλειπτα από τις 27 Απριλίου με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, της Δημοτικής Κοινότητας Βουτών και της ΔΕΥΑΗ, την άμεση κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής για την κατάθεση αιτήματος για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την κατάθεση αιτήματος στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – ΔΑΕΦΚ για ελέγχους και επίσημους χαρακτηρισμούς κτιρίων, καθώς και για την έκτακτη ευρεία σύσκεψη στη Λότζια με τη συμμετοχή φορέων και επιστημόνων, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Ευθύμης Λέκκας, ο Κωνσταντίνος Λουπασάκης και ο Απόστολος Αλεξόπουλος οι οποίοι και διενέργησαν σε αυτοψίες στο πεδίο. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αλέξη Καλοκαιρινού, συστάθηκε ομάδας εργασίας και αποφασίστηκε η τοποθέτηση συστήματος μέτρησης των ρηγματώσεων, η συγκέντρωση των υφιστάμενων γεωλογικών, γεωτεχνικών, υδρογεωλογικών και σεισμολογικών δεδομένων και η αποτύπωση της περιοχής με σύγχρονες μεθοδολογίες.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην άμεση εφαρμογή μέτρων που πρότεινε το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για το «στέγνωμα» τις περιοχής από τη ΔΕΥΑΗ, η οποία προχώρησε στην καθολική διακοπή της υδροδότησης στην επίμαχη «Μεσοχωριά» και την υδροδότηση των σπιτιών με εξωτερικό δίκτυο, στο άδειασμα των υπόσκαφων πηγαδιών, και στον έλεγχο με κάμερες του εσωτερικού των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης για τον εντοπισμό πιθανών διαρροών.

Μιλώντας για την ιδιαιτερότητα του υπεδάφους των Βουτών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι παρουσιάζει ιδιαιτερότητες στη σύσταση του η οποία και χρειάζεται έλεγχο: «Πράγματι είναι ένα υπέδαφος το οποίο είναι προβληματικό και του οποίου θα πρέπει κανείς να ελέγξει τη σύσταση, αλλά αυτό δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Όμως με τις ενέργειες που κάναμε, στον χρόνο που τις κάναμε, με την ταχύτητα που τις κάναμε, είναι κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα. Από την γενική κατανόηση που έχω, τουλάχιστον κατά την εκτίμηση της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. -είμαι προσεκτικός, δεν εκφέρω πόρισμα, μεταφέρω όμως απόψεις οι οποίες έχουν αποτυπωθεί- δεν υπάρχει ένα φαινόμενο γενικευμένης δομικής κατολίσθησης. Αυτό είναι θετικό, δεν λέω ότι έχει αποκλειστεί, λέω ότι έχει απομακρυνθεί από τις επιτόπιες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Εάν κατέληγε η διάγνωση σε μια δομική κατολίσθηση αυτό θα ήταν πάρα πολύ δυσάρεστο». Και συνέχισε λέγοντας ότι «Εάν όμως πρόκειται για καθιζήσεις, οι οποίες μάλιστα εκδηλώνονται άνισα πάνω σε ένα υπέδαφος το οποίο είναι επίφοβο να τις προκαλέσει αυτό, θεωρείται ως μια καλύτερη εκδοχή για το μέλλον του οικισμού το οποίο μας ενδιαφέρει και το οποίο θα προσπαθήσουμε να το διασφαλίσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα, και με όσα καταστήσαμε διαθέσιμα μέσα από τις ενέργειες τις οποίες κάναμε».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Καλοκαιρινός κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή δεν εφησυχάζει παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν εξελίσσεται, και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του οικισμού, ενώ σχετικά με τις δράσεις που μπορούν να αναληφθούν για τους ιδιοκτήτες των εννέα σπιτιών που κηρύχθηκαν ακατάλληλα ο Δήμαρχος Ηρακλείου είπε ότι: «Είναι δύο πράγματα: Υπάρχει η δυνατότητα της επιδότησης ενοικίου και υπάρχει και η αποζημίωση για την επισκευή. Και τα δύο αυτά θα ενεργοποιηθούν τώρα, αλλά η αποζημίωση για την επισκευή προϋποθέτει την έκδοση του πορίσματος, το οποίο θα δώσει και το πράσινο φως για την επισκευή. Ελπίζω, και προσπαθούμε, αυτό να είναι ζήτημα εβδομάδων».

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο πρόβλημα και σε μια σειρά από αίτια που συνδέονται με αυτό: «Είναι ένα πρόβλημα που είχε τεθεί και παλαιότερα αλλά οφείλεται σε μια σειρά από αίτια. Είναι οι μορφολογικές κλίσεις, η φύση των γεωλογικών σχηματισμών, η διαδοχή των σχηματισμών, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά και εν μέρει οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Όλα αυτά είναι τα αίτια του φαινομένου χωρίς όμως να μπορούμε ουσιαστικά να απομονώσουμε την αφορμή, όχι το αίτιο, την αφορμή που δρομολόγησε την μετακίνηση που είχαμε στο χωριό. Μία μετακίνηση που έγινε σε μερικά χρονικά διαστήματα γιατί πέρασαν τουλάχιστον δύο γενιές μετακινήσεων πέρα από την πρόσφατη μετακίνηση». Το φαινόμενο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας: «Από ότι φαίνεται πάντως το φαινόμενο σταθεροποιήθηκε και δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες μετακινήσεις τις τελευταίες πέντε ημέρες. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο βεβαίως αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει στο χωριό».

Ο Ευθύμης Λέκκας ανέλυσε το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί και παρέθεσε τις σχετικές δράσεις: «Διαπιστώσαμε ότι πρέπει να κάνουμε μια σειρά ερευνών που αρχίζουν από τη συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων δεδομένων, τη μορφολογία και τη γεωλογία της περιοχής, στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη χαρτογράφηση της θραύσης, να γίνουν γεωτρήσεις οι οποίες ουσιαστικά θα μας υποδείξουν τη φύση των γεωλογικών σχηματισμών και μέσα στις γεωτρήσεις να τοποθετηθούν ειδικά όργανα. Στη συνέχεια βεβαίως με κάποια σύγχρονα συστήματα τα οποία αποτυπώνουν ακριβώς με μεγάλη λεπτομέρεια τις μετακινήσεις του εδάφους, να δούμε τί μετακινήσεις υπάρχουν μέσα από ένα πυκνό σύστημα ενοργάνωσης της περιοχής και στο τέλος να κάνουμε γεωφυσικές μετρήσεις με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Όλες αυτές είναι εργασίες οι οποίες θα μας δείξουν ουσιαστικά ποιο είναι το αίτιο και πως πρέπει να προχωρήσουμε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μας δοθεί η ευκαιρία για την αξιολόγηση όλων των δεδομένων. Δεν μπορούμε να τα πούμε από τώρα τι έργα χρειάζονται. Μπορεί να χρειάζονται υπόγεια έργα, μπορεί να χρειάζονται έργα αντιστήριξης, μπορεί να χρειάζονται διάφορες παρεμβάσεις. Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία της έρευνας θα καταλήξουμε ουσιαστικά στο τι ακριβώς έργα θα προταθούν στην περιοχή».

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ενημέρωσε το Σώμα ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών: «Ο κ. Δήμαρχος και η κ. Γενική έκαναν ένα αίτημα με βάση αυτές τις εργασίες και την κοστολόγηση των ερευνητικών εργασιών προς το υπουργείο Εσωτερικών για να τύχει χρηματοδότησης και αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα