Tο ζήτημα της λειψυδρίας στην Αττική εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, με ενδεχόμενη γνωμοδότηση για κήρυξη έκτακτης ανάγκης στη βάση των τελευταίων υδρολογικών δεδομένων. Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κηρύσσονται την ίδια ώρα, η Πάτμος και η Λέρος.
Στην έκτακτη σύσκεψη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σχετική απόφαση αναμένεται να αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών, των μελετών και της υλοποίησης των έργων και όχι την επιβολή έκτακτων μέτρων για τους πολίτες.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Μόρνος, τα αποθέματα του οποίου βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από 400 εκατ. κυβικά. Στο φράγμα που υδρεύει την Αττική, καλύπτοντας σε νερό το 50% του πληθυσμού της επικράτειας, η στάθμη έχει υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ο γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε, όταν και αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθούν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων αλλά δεν έχει καμία συνέπεια για τους πολίτες, ούτε τίθεται θέμα περιορισμού της κατανάλωσης ή αύξησης της τιμής του νερού.
Ο κύριος Βαρελίδης, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχει απόφαση της ΡΑΑΕΥ που κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την λειψυδρία στα νησιά της Πάτμου και της Λέρου. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνεται η δυνατότητα στους δήμους των δύο νησιών να αποδεσμεύσουν άμεσα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να προχωρήσουν σε έργα ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων μέσω αφαλατώσεως και άλλων αναγκαίων δράσεων και έργων.


