Η αντιπυρική περίοδος που ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2022 έχει κινητοποιήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους φορείς που συμμετέχουν στην πρόληψη (Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Αυτοδιοίκηση, φορείς) και τις Εθελοντικές Ομάδες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας.

Στο Ηράκλειο – μεταξύ των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην πυροπροστασία  – η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) έχει ξεκινήσει τις περιπολίες στο δάσος της Κέρης στο Δήμο Μαλεβιζίου. Η πυροφύλαξη πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση από τους εφέδρους κάθε Κυριακή αλλά και τις καθημερινές σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανάλογα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τη φετινή αντιπυρική περίοδο, οι έφεδροι χρησιμοποιούν και drone, γεγονός που ενισχύει την ετοιμότητα της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου.  Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, ενώ είχε κατατεθεί από τον χειριστή του drone το σχετικό σχέδιο πτήσεως για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες.

Παράλληλα, μέλη της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου συμμετέχουν αυτή την περίοδο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη καλύτερη αξιοποίησή τους στα πεδία των επιχειρήσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.