Λαμπρινός στο CRETA: Πρέπει να ξέρει κάποιος πότε μπαίνει στα κοινά αλλά και πότε φεύγει

Πρέπει να διαβάσετε

Για τη διαδρομή του, τα μείζονα θέματα που διαχειρίστηκε, τα έργα που υλοποιήθηκαν και γενικότερα το αποτύπωμα της δημοτικής αρχής Ηρακλείου τα τελευταία 9 χρόνια, μίλησε στην Τηλεόραση CRETA ο Βασίλης Λαμπρινός.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή De Facto, ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στις πολιτικές ισορροπίες στη Λότζια, στην απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος, στην επόμενη ημέρα στη «Δύναμη Πολιτών» αλλά και στην τραγωδία με τον νεκρό από πτώση δέντρου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και την υπόθεση της δέσμευσης του ΑΜΦ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

«Πρέπει να ξέρει κάποιος πότε μπαίνει στα κοινά αλλά και πότε φεύγει. Ήρθε η ώρα να φύγω. Δεν είμαι πια παιδί, δεν είμαι στην ηλικία ώστε να μπορώ στο μέλλον να εκπληρώσω τις ευθύνες που σήμερα διαχειρίζομαι», δήλωσε ο κ. Λαμπρινός για την απόφασή του να μην διεκδικήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά τα ηνία της Λότζια.

H επόμενη ημέρα στη «Δύναμη Πολιτών»

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα στην παράταξη της «Δύναμης Πολιτών» επεσήμανε πως «έχω ζητήσει από τα μέλη της παράταξης να επιλέξουν επικεφαλής. Υπάρχουν πρόσωπα από την παράταξη που μπορούν να φέρουν αυτό το φορτίο. Γιατί είναι φορτίο. Θα πρέπει να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες ώστε να ορίσουν το πρόσωπο που θα οδηγήσει τη Δύναμη Πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Εάν δεν το κάνουν αυτό θα πάρει ο καθένας τον δικό του δρόμο. Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Είτε δηλαδή να βρεθεί επικεφαλής είτε όχι για τη Δύναμη Πολιτών».

Σε ερώτηση για το αν έκανε δεύτερες σκέψεις προκειμένου να διεκδικήσετε και μία τρίτη θητεία απάντησε: «Έκανα σκέψεις μέχρι και πρόσφατα για να διεκδικήσω τρίτη θητεία όμως η απόφασή μου είναι ειλημμένη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Σημείωσε επίσης πως θα παρέμβει σε τυχόν ενδοπαραταξιακές διεργασίες μόνο σε περίπτωση που του ζητηθεί.

«Μόνο αν μου ζητηθεί θα παρέμβω σε κάποια συζήτηση μεταξύ των μελών της παράταξης. Υπάρχουν στελέχη της δημοτικής αρχής που είναι ικανά να φέρουν το αξίωμα του δημάρχου. Δεν πρόκειται να ωθήσω τα πράγματα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η συνεργασία του με τους αντιδημάρχους είναι εξαιρετική και «οι επιδόσεις είναι σπουδαίες. Τίμησαν το αξίωμά τους και τα αποτελέσματα είναι ορατά στο έργο που έχει παραχθεί».

«Από τις χειρότερες στιγμές της δημοτικής αρχής η απώλεια ενός ανθρώπου από την πτώση δέντρου»

Ερωτηθείς για το αν η τραγωδία με την απώλεια ενός ανθρώπου από πτώση δέντρου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας είναι μία μαύρη σκιά στη θητεία του απάντησε πως αποτελεί τη χειρότερη στιγμή της δημοτικής αρχής.

«Θα χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Να αποδοθεί η αλήθεια. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην επαναληφθεί η τραγωδία. Ειδικοί επιστήμονες έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Θα ελεγχθούν τα δέντρα για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα. Διεπιστημονική επιτροπή έχει ήδη καταρτίσει φάκελο με δέντρα τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

«Αγαπώ και σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο, δεν υπήρξε ρήξη»

Ο Βασίλης Λαμπρινός χαρακτήρισε «νομικώς περίπλοκο το ζήτημα του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης», σημείωσε πως δεν υπήρξε ποτέ ρήξη με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας του νησιού και πως δρομολογείται λύση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.

«Πρέπει να πω ότι η Αρχιεπισκοπή Κρήτης δεν ζήτησε διαγραφή του χρέους», επεσήμανε ο κ.Λαμπρινός και πρόσθεσε «όταν υπάρχει δικαστική απόφαση που προσδιορίζει τι πρέπει να κάνεις, οφείλεις να την ακολουθήσεις. Αυτό κάναμε. Βρήκαμε μία λύση με τη δοσοποίηση των οφειλομένων. Αγαπώ και σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Δεν διαταράχθηκαν οι σχέσεις μας με τον Αρχιεπίσκοπο, δεν υπήρξε ρήξη. Υπήρξαν οξύνσεις αλλά σε καμία περίπτωση ρήξη».

Έργα και αξιοποίηση του «Ν. Καζαντζάκης»

Ο κ. Λαμπρινός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που έχει υλοποιήσει η δημοτική αρχή. Ειδική μνεία έκανε για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, την ανάπλαση στην εντός των τειχών πόλη και το δίκτυο των πεζοδρομήσεων σε κεντρικούς δρόμους και στις παρεμβάσεις στα ενετικά τείχη. Μάλιστα, για το θέμα των πεζοδρομήσεων και το ενδεχόμενο να επιτραπεί η κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης ήταν ξεκάθαρος σημειώνοντας πως «όσο είμαστε δημοτική αρχή δεν θα επιστρέψουμε την επιστροφή των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, στα σημεία όπου έχουν γίνει πεζοδρομήσεις».

Για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Ηρακλείου, όταν αυτό θα κλείσει με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ο κ. Λαμπρινός δήλωσε πως «ο Δήμος Ηρακλείου έχει κάνει τεχνική έκθεση για την αξιοποίηση του χώρου. Μας έχουν διαβεβαιώσει από την κυβέρνηση ότι δεν θα γίνει το παραμικρό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Ηρακλείου».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα