Η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιβαρυνθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, εντούτοις δεν αναμένεται ύφεση το 2023, με βάση το βασικό σενάριο της ΕΚΤ.
Αυτό τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ σε συνέντευξη τύπου μετά την αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης.
«Ο τουρισμός στήριξε την οικονομική ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο, ωστόσο η οικονομία θα επιβραδύνει σημαντικά στο υπόλοιπο του έτους», ανέφερε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση οφείλεται σε τέσσερις βασικούς παράγοντες.
Συγκεκριμένα:
-
- Ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει την παραγωγή και τις δαπάνες
- Η ισχυρή ανάκαμψη των υπηρεσιών που ακολούθησε το άνοιγμα των οικονομιών μετά την πανδημία χάνει την ορμή της
- Η εξωτερική ζήτηση χάνει τη δυναμική της καθώς η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται και το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνει
- Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη υποχωρεί
Σε απόλυτες τιμές, όπως ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.
Σε κάθε περίπτωση, «η πρόβλεψη για ύφεση υπάρχει, αλλά σε ένα αρνητικό σενάριο», το οποίο προβλέπει την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και πολιτικές που θα περιλαμβάνουν την επιβολή δελτίου στην ενέργεια. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η εκτίμηση είναι για συρρίκνωση 0,9% το επόμενο έτος.
Ομόφωνη η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων
Σχολιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τόνισε πως αυτή ήταν ομόφωνη και ότι «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, έγινε μια διεξοδική συζήτηση και η απόφαση ήταν ομόφωνη».
Και προσέθεσε ότι «η μεθοδολογία μας είναι γνωστή. Βασιζόμαστε στα εισερχόμενα στοιχεία και προχωράμε βήμα-βήμα στην κάθε συνεδρίαση. Με βάση λοιπόν τα εξαιρετικά υψηλά μεγέθη του πληθωρισμού και την ανάλυση μας καταλήξαμε στην απόφαση μας. Βασική πηγή του πληθωρισμού παραμένει η ενέργεια, αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός πλέον διαχέεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, σε πολλές υπηρεσίες και προϊόντα.
Ενόψει λοιπόν του ιδιαίτερα υψηλού και επίμονου πληθωρισμού έτρεπε να πάρουμε αποφασιστική δράση».
Έρχονται και νέες αυξήσεις
Μάλιστα, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε πως θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις για το μέγεθος και το ρυθμό θα γίνεται βήμα-βήμα, στην κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της ΕΚΤ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα-στόχο του 2%.
Τέλος, παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ έκανε λάθη στην πρόβλεψη του πληθωρισμού, τονίζοντας πως η ίδια αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτά.