Λάδι όπως «χρυσάφι» στην Κρήτη λόγω μειωμένης παραγωγής – Πηγαίνουν για λιομάζωμα και… φεύγουν άπραγοι

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά την περσινή «χρυσή» χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, φέτος τα… μαντάντα για τους παραγωγούς είναι άσχημα κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το παρατεταμένο καλοκαίρι και η ξηρασία δεν βοήθησαν στην παραγωγή, στην καρπόδεση και την ποιότητα του ελαιολάδου, με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, Ελαιουργός και Μέλος γραμματείας αγροτικού ΠΑΣΟΚ.

«Περιμέναμε ένα 50% της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Θα είναι αρκετά χαμηλότερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί περαιτέρω άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου που θα επηρεάζει τους καταναλωτές. «Τώρα στο ράφι πωλείται φθηνότερα από ότι θα το δούμε στο άμεσο μέλλον. Θα αυξηθεί η τιμή του αρκετά», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης.


Κι όσο περνάει ο καιρός, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περεταίρω μείωση της φετινής παραγωγής. Από τους 35.000 τόνους που έλεγαν οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Οργανώσεων κι Επιχειρήσεων Ελλάδος Μιχάλη Καμπιτάκη, φέτος η συνολική παραγωγή σε επίπεδο νησιού φαίνεται ότι θα ανέλθει μόλις στους 25.000 τόνους. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που επισκέπτονται τα χωράφια τους για λιομάζωμα και τελικά φεύγουν… άπραγοι, καθώς δεν υπάρχει καθόλου παραγωγή.

«Οι βόρειες περιοχές έχουν καταστραφεί πλήρως. Δεν υπάρχει καρπός. Πάνε στα χωράφια και φεύγουν άπραγοι χωρίς να έχουν μαζέψει τίποτα λόγω καταστροφής από τις καιρικές συνθήκες».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα