ΛΑ.ΣΥ: Ενέργειες της Περιφέρειας για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στον Γαλατά Χανίων

Πρέπει να διαβάσετε

Οι «Ενέργειες της Περιφέρειας για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στον Γαλατά Χανίων» είναι θέμα του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Μαρινάκη Αλέκου, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου, στις 25 Απρίλη 2024.

Αναλυτικότερα:

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης είναι και θα είναι προτεραιότητα η δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στο πατρικό τους στον Γαλατά Χανίων, για  να μπορεί ο κρητικός, όλος ο ελληνικός λαός, να επισκέπτεται τον χώρο που μεγάλωσε ο Μίκης και η οικογένειά του και να έρχεται σε επαφή με τη διαδρομή και το μεγαλειώδες έργο του ανθρώπου που διαμορφώθηκε σε σύμβολο του στρατευμένου στο δίκιο του λαού καλλιτεχνικού δημιουργού.

Το 2022, φέραμε στο περιφερειακό συμβούλιο επερώτηση για το θέμα του Μουσείου, ως απαραίτητου για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, στον τόπο που επέλεξε ο ίδιος να είναι η τελευταία του κατοικία.

Ωστόσο, πέρα από μια γενική διαβεβαίωση στήριξης των αιτημάτων για το «Μουσείο Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη», δεν αναφέρθηκε από την περιφερειακή αρχή κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός και διεκδίκηση από την κυβέρνηση για χρηματοδότηση του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τόσα χρόνια, οι ενέργειες για τη μετατροπή της οικίας σε Μουσείο, έχουν περιοριστεί σε κατάθεση από τον Δήμο Χανίων, για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», της μουσειολογικής μελέτης που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Μίκης. Και αυτή κατατέθηκε «ψαλιδισμένη», σε σχέση με το προβλεπόμενο κόστος εργασιών, ενώ ακολούθησε η απαράδεκτη απόρριψη του αιτήματος του δήμου από το Υπουργείο ως μη επιλέξιμο έργο!

Στην πραγματικότητα δηλαδή  δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση από κεντρικό και τοπικό κράτος για να τιμήσουν ουσιαστικά τους Θεοδωράκηδες όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, χρηματοδοτώντας τα αναγκαία έργα για τη δημιουργία του μουσείου, με σεβασμό στη μνήμη και τη θέληση του ίδιου του Μίκη.

Η αδιαφορία τόσο της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού όσο και της τοπικής διοίκησης (περιφέρειας και δήμου) απέναντι στη χρηματοδότηση ενός τόσο απαραίτητου για τον ελληνικό λαό έργου, όπως αυτό της μετατροπής της οικίας Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη σε μουσείο, αποτελεί πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούμε να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στον Γαλατά Χανίων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα