Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και υγειονομική κρίση

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ως βασικοί θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας, αξιολογούνται και κρίνονται καθημερινά από την κοινωνία, πολύ περισσότερο όμως με αυστηρότερα κριτήρια την τελευταία περίοδο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Παρά το ότι δεν έχει οριστικά κλείσει ο μαύρος κύκλος της πανδημίας, δεν θεωρείται πρόωρο για ένα πρώτο απολογισμό έργου ως αποτέλεσμα των ενεργειών που αναλήφθηκαν από την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης αλλά και την εικόνα που παρουσίασε από την κριτική και τη στάση της η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και την πρώτη καραντίνα η κυβέρνηση κρίνεται θετικά για την έγκαιρη αντίδρασή της, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, όπως αποδεικνύεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία και την γενικότερη εικόνα των επιπτώσεων που προέκυψαν σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας παρουσιάστηκαν λάθη και αδυναμίες, μαζί με την κόπωση των πολιτών από την πολύμηνη διάρκεια της καραντίνας. Σύμφωνα με όλα τα δημοσιοποιημένα στοιχεία η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία χώρα που ξεχώρισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά η συνολική υγειονομική διαχείριση της κρίσης.

Σε αυτή την προσπάθεια η κοινωνία υπήρξε σύμμαχος στη μεγάλη πλειοψηφία της, ενώ η αντιπολίτευση καθυστέρησε πολύ να πάρει θέση. Αργότερα με την κριτική της στις κινήσεις της κυβέρνησης και στα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων ήταν αντίθετη σε όλα, χωρίς συγκεκριμένες αντιπροτάσεις – λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εννοείται πως η κυβέρνηση υπέπεσε σε λάθη και αστοχίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και το σημαντικότερο λάθος ήταν η πολυγλωσσία κυβερνητικών στελεχών που καθημερινά κούρασε την κοινωνία, με άστοχες συζητήσεις και δηλώσεις, πότε και πως από Δευτέρα ή αργότερα θα ανοίξουν οι κοινωνικές και οι άλλες δραστηριότητες.

Ο χρόνος κύλησε θετικά από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην αρχή του 2021 και, όπως στηρίζει η κυβέρνηση, το εμβόλιο τελικά θα κερδίσει τη μάχη κατά της πανδημίας. Έγινε το τελευταίο βήμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων με την επιστροφή της μουσικής και την αύξηση του αριθμού των ατόμων στους χώρους της εστίασης. Αίρεται στο τέλος του μήνα η απαγόρευση κυκλοφορίας και με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν μόνο κλειστούς δημόσιους χώρους, το μοναδικό μέτρο που έχει απομείνει είναι η χρήση της μάσκας.

Όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι γνωστά και δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεων, όμως υπάρχουν μερικά μικρά ή μεγάλα χαρακτηριστικά που μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν ειδοποιείς διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι προφανές ότι υπήρξαν στιγμές που η αντιπολίτευση επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί τις συνέπειες της κρίσης για να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες του αυστηρού lockdown, όταν ποντάροντας στην καταστροφολογία την αποκαλούσαν «χούντα» του κορονοϊού. Τον Νοέμβριο κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό για εμπόριο ελπίδας, επειδή έκλεινε συμφωνίες με παραγγελίες για «ανύπαρκτα» εμβόλια και τελικά όταν ξεκίνησαν στην ώρα τους οι εμβολιασμοί κατήγγειλαν την κυβέρνηση γιατί δεν κάνει 25.000 εμβόλια την ημέρα.

Τώρα που οι εμβολιασμοί έχουν πολλαπλασιαστεί και φτάνουν τις 100.000 τη μέρα η αντιπολίτευση σιωπά. Όταν ο πρωθυπουργός πρότεινε πρώτος το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID η αντιπολίτευση σχολίαζε ειρωνικά και σήμερα που το υιοθέτησαν οι χώρες της Ε.Ε. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σιωπά. Αμφισβητούσε την αξιοπιστία του εγχειρήματος με τα self test και τώρα που χιλιάδες πολίτες γνώρισαν τη χρησιμότητά των πάλι η αντιπολίτευση σιωπά.

Καμία υποστήριξη δεν υπήρξε από την αντιπολίτευση στα δύσκολα, σκληρά, περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού , ούτε ένα μήνυμα προς τους πολίτες υπέρ του εμβολισμού δεν έγινε, αντίθετα στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης η αριστερή αντιπολίτευση και άλλοι, υποκινούσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του ισοβίτη Κουφοντίνα.

Πολλές φορές έχει στην πράξη αποδειχθεί ότι στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων δεν έχουν πάντοτε σημασία τα λόγια των πολιτικών αλλά η πραγματικότητα της υφιστάμενης κατάστασης. Στην περίπτωση που συζητάμε, είναι ότι ο κίνδυνος του κορονοϊού ήταν υπαρκτός περισσότερο από ότι φοβόμασταν για τις συνέπειές του. Η πραγματικότητα έδειξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία με αποφάσεις πολιτικές και υπηρεσιακές σε ικανοποιητικό βαθμό, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό πολιτικό απόθεμα της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος.

Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν απορρέουν από προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις, ή έκφραση συμπάθειας προς την πολιτική της κυβέρνησης.

Αποδεικνύονται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν για πρώτη φορά κυβέρνηση ευρισκόμενη στο μέσο της θητείας της όχι απλά να μην έχει υποστεί φθορά σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να έχει διευρύνει σημαντικά το προβάδισμά της έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλα Πρόσφατα